Európai Vonósnégyes Fesztivál Fehérvárcsurgón

Három nap játék a kastélyban és a templomokban

Tölgyesi

2012. szeptember 20., csütörtök 13:30, frissítve: csütörtök 13:50

Holland, cseh és francia együttesek részvételével rendezik meg az Európai Vonósnégyes Fesztivált Fehérvárcsurgón.

Szeptember 21-től 23-ig harmadik alkalommal rendezik meg a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban az Európai Vonósnégyes Fesztivált, a Quartettisimót. A programsorozaton a holland Rubens Quartet Bach, Beethoven és Bartók műveit szólaltatja meg. A cseh Bennewitz Quartet Haydn-, Janácek- és Beethoven-műveket tolmácsol, a francia Quatuor Zaide Mozart, Xenakis és Beethoven vonósnégyeseivel lép pódiumra. A komolyzene szerelmesei akár három napra is beszállásolhatják magukat a főúri lakba.

Fotó: A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély


A pénteken este fellépő holland együttest az amszterdami Holland Vonósnégyes Akadémia és a berlini Hanns Eisler Főiskola egykori növendékei alapították azzal a céllal, hogy játékukkal a múlt és a jelen vonósnégyes irodalmának kevésbé ismert műveire hívják fel a zenekedvelők figyelmét. A szombaton koncertet adó, 1998-ban alakult cseh Bennewitz Quartet ismert darabok új perspektíváit igyekszik bemutatni. Játékukkal számos elismerést szereztek már, akárcsak a vasárnap bemutatkozó, 2009-ben alakult francia vonósnégyes. A Quatuor Zaide reggel Fehérvárcsurgó mindhárom templomában muzsikál, míg a barokk-klasszicista kastély koncerttermében este hétkor lép fel.

A ProQuartet Egyesület együttműködésével, a Budapesti Francia Intézet és a Cseh Centrum, a budapesti holland nagykövetség, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint Székesfehérvár önkormányzata támogatásával megrendezett fesztivállal a klasszikus zenekultúra hazai terjesztését szeretné segíteni a Károlyi József Alapítvány.

Fotó: Quatuor Zaide


A három esti koncertet a zenészekkel való találkozók, a magyar zeneiskolák diák-vonósnégyeseinek, valamint az Accord Quartet hangversenye egészíti ki. A program keretében kiállításon mutatják be a vonósnégyesben használatos hangszerek készítését, továbbá Pápai Róbert bécsi hangszergyűjteményét A hegedűk Budapesttől Cremonáig címmel. Több részben vetítik le Georges Zeisel filmjét a kamarazenei formációról, illetve zenei műfajról – amelynek tanulságait meg lehet vitatni a film alkotójával –, de lesznek zenés mesék is.