Ezek a Picasso-képek most hagyják el először Párizst

2012. szeptember 22., szombat 13:53, frissítve: szombat 15:38

Rendkívüli kiállítás nyílt Milánóban Pablo Picasso műveiből: a spanyol festő több mint kétszáz alkotása érkezett a párizsi Picasso-múzeumból.

Picasso (1881–1973) festményei, grafikái, a művészről készült fényképek láthatók január 6-áig a milánói királyi palota kiállítótermeiben. A művek többsége most hagyta el először a Musée National Picasso párizsi múzeumot, amelyet jelenleg restaurálnak, így gyűjteményét kölcsönadta Milánónak. A milánói önkormányzat rendezte olasz kiállítást Anne Baldassari, a párizsi Picasso-múzeum elnöke gondozta.

„Az igazi Picasso látható Milánóban, a spanyol festő kedvenc és legszebb művei. Picassóval végigkísérhetjük egy teljes évszázad történelmét, konfliktusait, lelkesedését” – nyilatkozta az olasz sajtónak Baldassari. A spanyol Malagában született és a franciaországi Mouginsban elhunyt Picasso festményei közül az első feleségéről, Olga Koklova táncosnőről és a későbbi élettársáról, Dora Maarról készült képeket is kiállították Milánóban.

Milánóba érkeztek az Avignoni kisasszonyok (1907), a Picasso fiát, Paulót Arlecchinóként ábrázoló festmény (1924) és a Mészárlás Koreában (1951) is. Szinte egyedül a Madridban őrzött és onnan nagyon ritkán „távozó” Guernica (1937) hiányzik, amelyet az 1953-as milánói Picasso-kiállításra még a New York-i Metropolitanből hoztak Olaszországba – emlékezett az olasz sajtó.

Forrás: MTI