Az augusztus 20-ig több őrségi településen zajló Hétrét Fesztivált V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár nyitja meg szombaton. A fesztiválon helyi és balassagyarmati együttesek, zenekarok műsorain kívül természetvédelmi előadás, valamint régi földművelő eszközök és hajdinaételek bemutatója is várja az érdeklődőket. Vasárnap délután az erdélyi származású Okos Márton tart könyvbemutatót a kercaszomori faluházban.

Kercaszomor két falu – Kerca és Szomoróc – egyesüléséből jött létre. Szomorócot 1919 végén megszállták a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság csapatai. 1920. augusztus 1-jén a helyi lakosság fegyverrel szállt szembe a betolakodókkal, ennek köszönhetően 1922. február 9-én Szomoróc újra Magyarországhoz csatlakozhatott. A sikeres felkelés elismeréseként az Országgyűlés 2008-ban a Communitas Fortissima – Legbátrabb Község címet adományozta a településnek.

Szomorócnak 1920-ban 210 lakosa volt, Kerca pedig 530 lelkes település volt. Napjainkban az összevont településen összesen 204-en élnek.