Lesz nektek folktavasz!

Péntek este nyit Óbuda kultikus kocsmája, a Kobuci kert

rKissNelli

2012. április 27., péntek 14:20, frissítve: péntek 14:26

Nincs óbudai nyár Kobuci kert nélkül, ezért péntek este el is kezdi a szezont a Zichy-kastély udvarán Budapest egyik legfontosabb világzenei találkozóhelye. Szájberkori Szindbádok, Kapolcs-függők, folkbetyárok előre! Ferenczi György és a Rackajam odacsap az ecetfák alatt.

A Kobuci – mint az lassan köztudott – a hely specialitásáról, a kolbászos buciról kapta a nevét. A Kobuci mindenesetre nem feltétlenül a gyomortájon ható csali, a buci miatt lett sokak kedvence, hanem az egy négyzetméterre eső nép-és világzenészek száma és az emlékezetes, spontán kapolcsi örömzenélések miatt.

Ferenczi György és a Rackajam szezonnyitó jelleggel odacsap az ecetfák alatt.


Olyan hiánytüneteket okozott a két Kapolcs között eltelt kiesés, hogy év közben, Budapesten is igényelte a közönség ezt a szabad, folk kocsmai hangulatot. A szervezők a legjobb helyszínt választották évközi bázisnak, amit el lehet képzelni: Óbuda varázslatos, a panelkatasztrófát túlélt belvárosában, a Zichy-kastély kertjében építették fel az urbánus népzenei hídfőállást 2008-ban, és üzemeltetik azóta is sikerrel minden éveben.

Vegyünk be tehát egy instant hangulatfokozó Kapolcs-tablettát, rásegítésként rendeljünk egy mixcsűrt, és dőljünk hátra Budapest egyetlen folkkocsmájában! Péntek este indításképpen a Budapest Nufolk Revolution fiatal formációja koncertezik, akiknek a hírneves Kobuci-dal is köszönhető:

Utánuk a „herflikirály” Ferenczi György lép fel zenekarával, a Rackajammel, hogy aztán hajnalig tartó buli kerekedjen a korán jött nyári estében. Az idei szezonban olyan együttesek is színpadra lépnek majd, mint a Budapest Bár, a Péterfy Bori & Love Band, a Csík Zenekar, a Kiscsillag, vagy éppen a Quimby. De idén még hangsúlyosabbá igyekszik tenni a nép- és világzenei vonulatot a szervezőgárda, így a Budapest Folk Fest 2012 színeiben megrendezendő programban tíz kitűnő népzenei formáció közreműködésével májusban harminc órás táncház-maratonra készül a Kobuci kert. Június végén pedig a négynapos II. Nufolk Fesztivál keretében összesen tizenkét nagyszerű világzenei együttest hallgathatunk meg Óbudán. Emellett kéthetente csütörtökön táncházat tart a szórakozóhely, a kisgyermekeseket pedig a családi napokra várják gyermekkoncertekkel és kézműves foglalkozásokkal.