Franciásan búcsúztatják a szezont a pécsiek

Tölgyesi

2012. május 10., csütörtök 18:23, frissítve: csütörtök 18:44

Debussy, Ravel és Henri Dutilleux – péntek este franciás koncertprogrammal zárja a szezont a Pannon Filharmonikusok.

A Pannon Filharmonikusok péntek este fél nyolctól zárja a Pannon-bérlet programját a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A 2012-es sorozat negyedik hangversenyén a pécsi zenekar, Bogányi Tibor karmester, valamint a kiváló gordonkaművész, Perényi Miklós francia estet ad olyan népszerű művekkel, mint Debussy A tenger, Ravel Bolero című műve, valamint Henri Dutilleux Fantasztikus táncával, és ritkán játszott csellóversenyével, az Egész távoli világgal.

Perényi Miklós

Forrás: Pannon FilharmonikusokMagyar koncerttermekben ritkán játsszák Henri Dutilleux műveit. A XX. század második felének francia komponistája Claude Debussy és Maurice Ravel zenéjének mentén haladva alakította ki határozott, egyéni stílusát. Noha viszonylag kevés művet komponált, minőségüket és a szerző eredetiségét hangos nemzetközi elismerés övezte.

Dutilleux a hatvanas évek közepén találkozott Msztyiszlav Rosztropoviccsal, az orosz származású gordonkaművésszel, aki egy versenymű komponálásával bízta meg. A csellóverseny az Egész távoli világ (Tout un monde lointain) címet kapta. Az öttételes mű – a hangszer XX. századi repertoárjának egyik jelentős darabja – a szerző legnagyobb volumenű alkotásai közé tartozik. A Tout un monde lointain éjszaka-hangulatú, meditatív-misztikus mű finom hangszereléssel és felettébb virtuóz szólóállásokkal. A darab bemutatójának szólistája Rosztropovics volt 1970-ben.