Gyászol a szakma – meghalt a filmgyártás nagy öregje

TK

2011. december 4., vasárnap 17:28

Nyolcvannyolc éves korában Londonban meghalt Dev Annand indiai filmszínész, rendező, személyében az indiai filmgyártás aranykorának egyik utolsó nagy öregje távozott az élők sorából.

Szívroham végzett szombaton Ananddal, aki a brit fővárosban fiát látogatta meg – közölte Mohan Csurivala, a színész titkára vasárnap.

„Soha nem volt beteg. Amikor tegnap este telefonon beszéltünk, minden rendben volt – jó erőben lévőnek, egészségesnek tűnt” – tette hozzá. Az idős színész, rendező, producer, akinek legutóbbi, Chargesheet című filmjét szeptemberben mutatták be, újabb mozin dolgozott. „Az egyik pillanatban még dolgozott. Leült és mosolygott. És a következő pillanatban eltávozott” – írta Twitter-bejegyzésében unokaöccse, a világhírű rendező, Shekar Kapur.

Fotó: Reuters

 

Anand 1923-ban született, angol irodalmat és jogot végzett, mielőtt 1944-ben az akkori Bombay-ba (ma Mumbai) utazott, hogy kormánytisztviselőként dolgozzon. Hamarosan színésznek állt, és a jóképű, csengő hangú fiatalember 1946-ban mutatkozhatott be először filmben. Néhány év múlva már az indiai filmipar aranykorának elismert színésze volt Radzs Kapurral és Dilip Kumarral együtt. Testvérei is követték a példáját, Csetan és Vizsaj rendezők, forgatókönyvírók, producerek lettek.

Magyarországon A Nevem Johnny I.-II. című kalandfilmben és a Baazi című krimiben láthatták őt a mozilátogatók. Filmproducerként is viszonylag hamar, már 1949-ben elkezdett dolgozni, rendezőként viszont csak 1971-ben debütált a híres hippi kultfilmben, a Hare Rama Hare Krisna címűben.

„Dev Anand hatalmas művész volt, aki a moziszerető közönség több nemzedékét szórakoztatta öt évtizeden keresztül” – emlékezett meg róla Manmohan Szingh indiai kormányfő.

Fotó: Reuters

Forrás: MTI