Gyermekszínházi biennále Kaposvárott

Gulyás J. Attila

2012. május 6., vasárnap 15:05, frissítve: vasárnap 17:25

Tizenkilenc hazai és három külföldi társulat huszonhét előadással mutatkozik be a hétfőn kezdődő és szombatig tartó VI. Kaposvári Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén. A szűk költségvetés miatt több külföldi társulat a saját költségén vállalta a fellépést.

A bábszínházak mellett több „nagyszínház” is elviszi a legsikeresebb gyerekdarabját Kaposvárra, ahol – mint Novák János fesztiváligazgató a hétvégi sajtótájékoztatón kiemelte – tíz éve, hogy „szárnyakat kapott” a Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szövetség (Assitej) által is élénk figyelemmel kísért kezdeményezés.

Minden biennále egy-egy úgynevezett fókuszprogram köré épül fel. Két éve csecsemőszínházi produkciókkal lepték meg a legkisebbeket és szüleiket, az idei fesztiválon pedig vizsgaelőadással mutatkozik be a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínművészosztálya.

ƒ„Nehéz években is lehet értéket létrehozni – utalt Novák János a biennále megrendezéséhez igen nagy nehézséggel összeállt költségvetésre. – Szomorú, hogy három előadás, köztük a Bárka Színház East Balkán című produkciója azért marad el, mert a kiválasztott darabot nem volt miből Kaposvárra utaztatni. Jó hír viszont, hogy egy német, egy francia és egy olasz társulat a saját költségén érkezik” – jegyezte meg az igazgató.

A fesztivál versenydarabjait kétszáz produkcióból válogatta ki Harangi Mária színrendező, az előadásokat a Bérczes László dramaturg, Kelemen József színész, a Kaposvári Egyetem beszédtanára és Sándor L. István kritikus alkotta zsűri értékeli. Holnap a kaposvári színház A Pál utcai fiúkkal, a Budapesti Bábszínház A hétfejű tündér című mesejátékkal, a Nemzeti Színház pedig a Náthán gyermekeivel mutatkozik be a biennálén, amelynek ingyenes utcai rendezvényeiről a Bábszíntér gondoskodik.

A május 12-éig tartó színházi mustrán látható lesz a Nézőművészeti Kft. A gyáva című előadása, amely a kábítószer-függőség stációit járja körül, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Olympos High School című darabja rendhagyó módon dolgozza fel az Odüsszeia történetét. Versenyezni fog a Hepp Trupp társulat Bódog és Szomorilla című, dobozok között játszódó tündérmeséje és a Hamupipőke is, amelyet a Vojtina Bábszínház visz színre.