Örökség

Gyöngyös: könyvritkaságok Mátyás király idejéből

Befejeződött a ferences könyvtár turisztikai fejlesztése

Tölgyesi Gábor, 2012. július 16., hétfő 09:46, frissítve: hétfő 10:57
A megújult gyöngyösi ferences könyvtár ékességét, a Magyarországon található legrégebbi könyvet egy lépcsőfordulónál befalazva találták meg.

Hazánk egyetlen épen maradt, középkori eredetű műemlék könyvtára a gyöngyösi ferences kolostori könyvtár. Itt található a Gyöngyösi Kódex, a Gyöngyösi Szótöredékek, továbbá a Magyarországon található legrégibb, nyomtatott könyv, a Fust−Schöffer Biblia. A Fust−Schöffer Biblia 1462-ben, Johannes Gutenberg, a kézisajtó európai feltalálójának műhelyében készült.

A bibliotéka turisztikai fejlesztése idén júniusban fejeződött be. Uniós támogatással 130 millió forintból: látogathatóvá vált a könyvtár, a sekrestye, a kolostor kvadruma (kerengője) és a kertje. Ha a kolostor és a könyvtár valóban az 1300-as években épült, mint azt feltételezik − meglétének legrégebbi dokumentuma 1465-ből, az első okleveles említés 1475-ből származik −, akkor Magyarország legrégebbi, folyamatosan működő könyvtára. A könyvtárban Fáy Zoltán könyvtáros és Sarkadi József könyvtárvezető kalauzolt minket.


Elsőként azt a tudománytörténeti szenzációt idézték meg, amikor 1998. április 28-án a ferences templom lépcsőfeljárójánál három köbméternyi könyvet találtak befalazva, gondosan becsomagolva: 302 régi nyomtatványt, levéltári iratot, feljegyzést, köztük a Fust−Schöffer Bibliát. Mindezeket 1946-ban rejtették el a barátok, a politikai viharfelhőket látván döntöttek úgy, ha megsemmisítenék a hagyatékukat, legalább ennyi maradjon fenn. Érdekesség: mikor a befalazott kincseket megtalálták, az egyik barát, Buczkó Atanáz, aki részt vett a könyvek elrejtésében, még élt. Kérdezték, miért nem szólt e könyvek hollétéről. Nem tehette, fogadalmat tett, a társai pedig, akik a fogadalom alól feloldhatták volna, már nem éltek.

Egy csodálatos világ tárulhat ki előttünk, ha a megfelelő könyvet nyitjuk ki. Képünkön Sarkadi József könyvtárvezető

Fotó: Nagy Béla


A könyvtárban egyik ámulatból eshetünk a másikba: láthatjuk az első magyar nyelvemlékeket, az első magyar nyelvű bibliákat, áhítatos könyveket, matematikai és orvostudományi ritkaságokat. Izgalmas a kora újkorban átkötött könyveket is lapozgatni. Az egyikben azt a kézírásos feljegyzést találjuk, hogy a Bibliotheca Corvinianából származik. Bár korvináknak a tudomány csak a kódexeket fogadja el, e könyv is Mátyás király megrendelésére készült.

A gyöngyösi kolostor mártírja Kiss Szaléz szerzetes. A gyónási titkot őrizve halt meg koncepciós perben a kommunizmus idején 1947-ben, miután a nácik üldöztetését túlélte. A gyöngyösi ferences könyvtár róla is megemlékezik.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés