Halad a korral a Bajor Állami Operaház

tt

2012. augusztus 7., kedd 09:18

Az interneten élőben és ingyenesen nézhetik a müncheni Bajor Állami Operaház új produkcióit és repertoárdarabjait az operabarátok a következő évadtól.

Akik valamilyen okból nem tudnak ott lenni az előadásokon, azoknak izgalmas, jó megoldást kínál a világháló, továbbá így a nemzetközi közönség számára is még nyitottabbá válik a ház. A közvetítés azonban nem helyettesíti a színházi jelenlétet – figyelmeztetett a bejelentés kapcsán az operaház intendánsa, Nikolaus Bachler.

Az internetes adást már tesztelték, a próbaközvetítést 57 országban követhették a nézők, Európa mellett az Egyesült Államokban és Japánban is. Hét új, illetve repertoár-előadást terveznek a 2012/13-as évadra, az előadásokat német és angol felirattal látják el.

Négy-hat kamera szolgálja a közvetítést és 40 mikrofont helyeznek el a színpadon és a zenekari árokban a tökéletes hangminőség érdekében. Nemcsak asztali számítógépeken, hanem laptopon, sőt táblagépeken is élvezhető lesz a közvetítés – állítják.

Az előadásokat az intendáns vezeti be, aki a kulisszák mögé is elviszi a nézőket. Elsőként november 3-án egy világpremier látható, Jörg Widmann Babylon című műve, amelyet Peter Sloterdijk librettójára komponált a Budapesten többször sikert aratott klarinétművész-zeneszerző.

Forrás: MTI