Haneke nyeri az Arany Pálmát?

kgy

2012. május 20., vasárnap 10:45, frissítve: hétfő 18:10

Legalábbis a fogadóirodák szerint ő a legesélyesebb. Az oddszok alapján nyerhet még Jacques Audiard Rust and Bone (De rouille et d’os) is, viszont nem sok esélyt adnak Wes Andersonnak és John Hillcoatnak. Esélylatolgató.

Két fogadóiroda már a cannes-i fesztivál kezdete előtt nyilvánosságra hozta a versenyprogram részvevőinek oddszait, és az esélyeket a vetítések és visszhangok függvényében korrigálják. Ha komolyan vesszük az előrejelzéseket, akkor jelenleg az Arany Pálmára legesélyesebb Michael Haneke Amour (Love) című mozija, s szinte azonos nyerési eséllyel számítják Jacques Audiard De rouille et d’os (Rust and Bone) című filmjét. Előbbi 2009-ben nyert már A fehér szalaggal, utóbbi ugyanabban az évben a zsűri nagydíját kapta az egészen rendkívüli A prófétáért.

A két favoritot az esélylesőknél szorosan követi Abbász Kiarosztami versenyfilmje, a Like Someone In Love, és Carlos Reygadas Post Tenebras Luxa. A tippmesterek nem sok figyelmet szentelnek David Cronenberg, Walter Salles és Alain Resnais alkotásainak. Figyelemreméltó továbbá, hogy a bukmékerek vagy nem veszik figyelembe, vagy negatív előjellel kalkulálják a hollywoodi világsztárok jelenlétét a szerzői darabokban. Nicole Kidman, Sean Penn, Kristen Stewart szerintük idén biztosan nem fog Arany Pálma-díjas filmben szerepelni. A jelek szerint a szupersztárok jelenléte a versenyprogramba kerülésre elegendő volt, a nyeréshez viszont ennél többre van szükség. A következő napokban feltehetőleg tisztul majd a kép, mert a rendezők neve, korábbi munkássága és fesztivál-előélete mellett azért mégiscsak kell valamit annak is számítania, hogy milyenek is maguk a versenyben szereplő darabok.