Harmincmilliós csekket adtak Csontváry képei mellé

fib

2016. február 12., péntek 19:01

A pécsi Janus Pannonius Múzeum háromszoros összeget kapott a festmények kölcsönbe adásáért.

Hiánytalanul és sértetlenül érkezett vissza csütörtökön Pécsre a Janus Pannonius Múzeum által kölcsönadott harminchét Csontváry-kép Budapestről, a volt honvéd-főparancsnokság épületében megrendezett kiállítás lezárása után – jelentette be L. Simon László pénteken a baranyai megyeszékhelyen. Nem volt igazuk a szkeptikusoknak, akik attól tartottak, hogy a műalkotások nem kerülnek vissza Pécsre, hiszen nemsokára eredeti helyükön ismét megtekinthetők lesznek – hangsúlyozta a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára.

A fővárosi tárlatot mintegy 115 ezren tekintették meg 2015. július 5-e és 2016. január 31-e között. Soha nem látott figyelem irányult Csontváry Kosztka Tivadar életművére – mondta a kiállításról L. Simon László. Reményét fejezte ki, hogy a fővárosi tárlat hatására többen tekintik majd meg „a huszadik század egyik legnagyobb művészi teljesítményét” a megyeszékhelyen. Ám hozzátette, abban is reménykedik, hogy e képek fognak még utazni: „ne féljünk kölcsönadni e műtárgyakat Európa nagy múzeumainak azzal a tudattal és jogos elvárással, hogy visszakerülnek Pécsre”.

A Janus Pannonius Múzeum egyébként a fővárosi tárlat bevételeiből 30 millió forintot kap a kölcsönszerződésben eredetileg szereplő 10 millió forint helyett. A fővárosi Várgondnokság 220 millió forintos jegybevétellel zárta a kiállítást.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Hoppál Péter az eseményen azt mondta, hogy a Magyar Nemzeti Galériának és Pécsnek a tárlatot időről időre hozzáférhetővé kell tennie a szélesebb közönség számára. Felidézte, hogy a fővárosi tárlatot hatszor annyian látták fél év alatt, mint ahányan egy év alatt Pécsett tekintik meg a képeket. Ennek ellenére Páva Zsolt, Pécs polgármestere szerint Csontváry művei a pécsiek identitásának részévé váltak, még úgy is, hogy a művész nem a város szülötte. Szavai szerint a budapesti tárlat sikerének is köszönhetően kiderült: Csontváry életműve megérett arra, hogy világ jobban megismerje.

Mint ismert, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly október végén jelentette be, hogy ötletpályázatot írnak ki egy Csontváry-múzeum létrehozására. Később kiderült, az épület Budapesten, a Nyugati pályaudvar mögötti területen, a Liget II. projekt keretében valósulhat meg. A hírrel kapcsolatban többen aggodalmukat fejezték ki, hogy az újonnan létrehozott intézmény ellehetetleníti majd a Pécsen 1973 óta – a Janus Pannonius Múzeum részeként – létező Csontváry Múzeum működését.

A művész egy 1918-as levelében fogalmazta meg, hogyan képzeli el saját múzeumát, Lázár János erre a levélre hivatkozva jelentette be az ötletpályázatot. A Miniszterelnökség akkor sietett hangsúlyozni, az új intézmény nem csorbítaná a pécsi múzeum integritását. Csakhogy a Lázár János által említett levélben a művész a kiállítandó képekről is rendelkezett, és ezek egy kivételével mind a pécsi múzeum gyűjteményéhez tartoznak. L. Simon László ráadásul december végén felhívta a figyelmet arra, hogy a pécsi múzeum alkotásai állami tulajdonban, a Magyar Nemzeti Galéria vagyonkezelésében vannak, a baranyai megyeszékhelyen csupán a kölcsönszerződésnek köszönhetően láthatók.