Hegedűszó kíséri a Bolond festőket

PK

2012. február 28., kedd 09:18

A Pozsonyi Városi Galéria és a losonci Szabó Gyula Emlékház közös kiállítást rendez Szabó Gyula losonci festőművész képeiből, a tárlat március elsejétől tekinthető meg a pozsonyi Mirbach-palotában.

„A kiállítást a festő születésének 105., halálának 40. évfordulója alkalmából szerveztük a Pozsonyi Városi Galériával együttműködve. Az itt bemutatott 29 mű az utolsó alkotói évtizedéből, tehát az 1963–72 közötti időszakból származnak” – árulta el Szabó Kinga, a kiállítás kurátora és Szabó Gyula hagyatékának kezelője az MTI-nek.

A szakmai és a széles közönség már többször is láthatta Pozsonyban a művész munkáit. A mostani kiállítás címe Bolond festők, amely egy emblematikus Szabó-kép címe a hatvanas évekből. A tárlat két részre osztható, az első a festő késői szerelemről tanúskodó Margarétakoszorú-sorozata, a másik pedig válogatás azon képeiből, amelyek a művészet értelmét és helyét keresik a társadalomban. A festmények viasztemperával készültek, ezt a módszert maga Szabó kísérletezte ki.

Szabó Gyula festőművész, grafikus 1945 után a szlovákiai magyar kultúra egyik legkiemelkedőbb egyénisége volt, munkásságát több díjjal is jutalmazták élete során. Az 1971-ben a Magyar Nemzeti Galériában megrendezett gyűjteményes kiállítása több mint 300 alkotását mutatta be.

A tárlat megnyitóját zenei programmal színesíti id. Reiter István hegedűművész műsora. A képeket április 15-ig tekintheti meg a pozsonyi közönség.

Forrás: MTI