Herendi-varázslatok a várban

Grund

2012. április 16., hétfő 16:45

Herendi porcelánokat és könyvritkaságokat tekinthetnek meg az érdeklődők az Országos Széchényi Könyvtár szerdán nyíló kiállításán Budapesten.

A szeptember végéig látogatható Ragyogás – Porcelán- és könyvritkaságok című tárlaton az érdeklődők fotók, könyvek, öntőformák és filmek segítségével ismerkedhetnek meg a Herendi Porcelánmanufaktúra történetével, a porcelán gyártásának, festésének titkaival.

Az első teremben berendezett főúri ebédlőenteriőrben az arisztokraták porcelánjait, például a jubileumát ünneplő Apponyi-készletet tekinthetik meg a látogatók. Emellett láthatók számos világhírű szerviz darabjai, közöttük az Erzsébet királyné számára tervezett készlet. A kollekció kiemelkedő darabja a muzeális Királyi Készlet, melyet Ferenc József osztrák császár és magyar király használt egykor a kiállítás helyszínén.

Nagypolgári szalonenteriőrt idéz az étkészleteket bemutató terem, melynek középpontjába a Liechtenstein hercegi család szervize került. A cél annak a bemutatása, hogy a 19. század végétől miként váltak a porcelánból készült műremekek a polgári lét természetes kellékeivé, hogyan születtek meg a vitrinek dísztárgyai és kisplasztikái.
A középső teremben megtekinthető tálakból és serlegekből álló összeállítás darabjai az 1848-as szabadságharc 150. évfordulójára és a honfoglalás 1100. évfordulója tiszteletére készültek, így együtt még sehol nem voltak láthatók. A kollekció kiemelt figyelmet érdemlő darabja a Szent Korona porcelánból készített mása és a Képes Krónika egyik jelenetét ábrázoló díszváza – olvasható a könyvtár honlapján.

A nemzeti könyvtár kincsei közül a Képes Krónika 19. században készített nemesmásolata, Révai Péter koronaőr visszaemlékezései, Decsy Sámuel és Ipolyi Arnold könyveinek eredeti kiadásai láthatók. A kiállítás anyagát az ábrázolt személyekhez köthető egyéb relikviák, többek között a Széchenyi István és Kossuth Lajos által dedikált könyvek és levelek színesítik.

A tárlathoz kapcsolódva az érdeklődők a Varázslatos Herendi Napokon a manufaktúra szakembereinek közreműködésével bemutatókat láthatnak és eredeti alapanyagokkal próbálhatják ki a herendi porcelán készítését. Az általános iskolák felső tagozatos osztályait és a középiskolásokat múzeumpedagógiai programokkal és kézműves foglalkozásokkal várják az Országos Széchényi Könyvtárban.

Forrás: MTI