Händel, amatőröknek is

A siketekért és a nagyothallókért szól a zene a Művészetek Palotájában

rKissNelli

2011. december 7., szerda 14:35

Világhírű magyar kórusokkal énekelhet együtt a közönség december 9-én este a Művészetek Palotájában, ahol A zene mindenkié címmel rendeznek jótékonysági koncertet. Az esten Kodály Zoltán és Kocsár Miklós művei mellett bizánci egyházzenei dallamok és karácsonyi dalok is felcsendülnek.

Debrecen zenei hagyományait a Kodály Kórus és a Kodály Filharmonikusok képviselik a koncerten. A debreceni zenekar kíséri majd az est végén a közönséggel közösen előadott két művet, Händel Zadok the Priest című művét és Kocsár Miklós Psalite Deóját, amelyben az orgona is megszólal. Az együttes énekléshez csatlakozik az Ibiden Hungary Kft. dolgozóiból alakult kórus is. A vállalat honlapjáról tölthetik le a vállalkozó kedvű koncertlátogatók a két mű kottáját, a tanultakat pedig egy órával az előadás előtt próbálhatják össze a kórusokkal.

Rajtuk ívül fellép a kecskeméti Aurin Leánykar, akik számos nemzetközi kórusverseny első helyezésével és a 2006-os, Kínában megrendezett kórusolimpia első helyezésével is büszkélkedhetnek, továbbá a Szent Efrém Férfikar, akik a bizánci egyházzene népszerű tolmácsolói. Szintén egyházzenében utazik a pécsi UniCum Laude Énekegyüttes, de ők a reneszánsz egyházzenén kívül madrigálokat, kortárs zenét és popzenét is megszólaltatnak saját átiratukban.

A jótékonysági koncerten befolyó összeget teljes egészében a 90 decibel projekt számára ajánlják fel. A kezdeményezés a siket és nagyothalló közönségnek ad segítséget, hogy ők is hozzáférjenek a színházi és a szöveges zenei művekhez, elsősorban jeltolmácsok segítségével.

Forrás: MTI