Hőség ellen borzongás – heti filmcsokor

kgy

2012. június 28., csütörtök 08:28

A hét premierjei között egy borzongató skandináv thriller, egy könnyed, fiataloknak szóló táncosfilm és egy vérbeli fesztiválfilm kínálja magát.

Fejvadászok (16)

A norvég bestsellerszerző, Jo Nesbø egyik legkelendőbb regényének moziadaptációja a filmtörténet legsikeresebb norvég exportcikke lett, amelyre már fél Hollywood feni a fogát, Nesbøre pedig mindenki úgy tekint, mint Stieg Larsson méltó örökösére. A Fejvadászok kemény thriller, amely A tetovált lány legszebb pillanatait idézi fel. A Magyarországon is ismerősen csengő nevű Morten Tyldum, a Haverok és A legtöbb ember Kínában él rendezője egy irigylésre méltó pár életéről bizonyítja be, hogy nem is olyan vonzó az életvitelük. A fejvadász, aki titokban műkincstolvajként is legalább annyira sikeres, mint választott szakmájában, megtalálja élete nagy célját egy Munch-festmény megszerzésében, és legnagyobb kihívását egy titokzatos fejvadász személyében, aki vagyona mellett csinos párjára is szemet vet. A skandináv krimiirodalom és bűnfilmkészítés legszebb hagyományait idézi meg a Fejvadászok, amelyben a nyers erőszak éppúgy megjelenik, mint a váratlan fordulatok. A csavaros cselekményben pedig mindvégig kétséges a történet végkimenetele.

Nővér (12)

Az idei Berlinale üde színfoltja volt a Nővér, Ursula Meier drámája egy svájci síparadicsomból, amelyben többek között Gillian Anderson és Léa Seydoux is feltűnik. Utóbbi egy tizenkét éves fiú munkanélküli nővérét játssza. A srác a gazdag turistáktól lopja el az értékes felszerelést, hogy a városban aprópénzért elnyomja. A jövedelmező vállalkozás addig tart, amíg fény nem derül a gyűjtőakcióra. A francia Ursula Meier második játékfilmjében a fiatalokat remekül instruálja, vérbeli fesztiválfilmet készített, ám nem csak emiatt kapott egy – megérdemelt – Ezüst Medvét Berlinben.

Streetdance 2 (12)

A Streetdance anyagi sikerét igyekszik megismételni, a brandet kihasználni a folytatás, amelynek nincs köze az első részhez, de egyezik benne a sok táncos betét és a lagymatag történet, melyet a táncok közötti üresjáratokra találtak ki. A Streetdance 2-ben egy egyszeri utcai táncos cimborájával csapatot toboroz, hogy legyőzzék a világ legmenőbb táncformációját. Egy meglehetősen eklektikus csapatot szednek össze, s kitalálnak egy olyan stílust, amellyel szerintük esélyesek egy táncverseny megnyerésére. A Streetdance 2-ben a koreográfiák mellett a romantika és a szemrevaló fiatalok szolgáltatják a mindent, a film pedig éppen addig hat, ameddig a játékidő tart. Persze azokat, akik ezt mozit választják, mindez nyilván nem zavarja.

 


 

Korábbi érdekfeszítő premiercsokrainkért kattintson ide.