Húsz év után újra turnéra indul a Midnight Oil

MTI

2017. február 17., péntek 12:15, frissítve: péntek 19:45

Húsz év után áprilisban ismét turnéra indul az ausztrál Midnight Oil rockegyüttes, amely azt ígérte rajongóinak, hogy a hat hónapos koncertkörúton politikai véleményének is hangot ad majd.

A 14 országot érintő turné alatt az Egyesült Államokba, Kanadába, Új-Zélandra és Dél-Afrikába is ellátogatnak, valamint több európai koncertjük is lesz. Az április közepén Brazíliában kezdődő programban ötven előadás szerepel – ismertette az együttes pénteken Sydney-ben, egy hajón tartott sajtóértekezleten.

A banda frontembere, Peter Garrett – aki 2007 és 2013 között tagja volt az ausztrál kormánynak – kijelentette, hogy nem lesznek szégyenlősek, elmondják majd a véleményüket az új amerikai elnökről, Donald Trumpról is.

Az együttes korábban is gyakran kifejezte véleményét: az Exxon Valdez olajszállító teherhajó 1989-es balesetét követően, ebédidőben rögtönzött tiltakozó koncertet az Exxon Mobile Corp New York-i székháza előtt. 2000-ben pedig a sydney-i olimpia zárórendezvényén „Bocsánat” feliratú pólóban léptek fel, arra utalva, hogy az akkori ausztrál kormányfő, John Howard nem kért bocsánatot az ausztrál bennszülöttektől a velük való bánásmódért. Ezt aztán 2008-ban Kevin Rudd miniszterelnök pótolta.

A Midnight Oilnak eddig 17 lemeze jelent meg, ezek világszerte tízmillió példányban keltek el.