Francesco Rosié az életmű Arany Oroszlán

kgy, 2012. május 11., péntek 19:00
A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál vezetése tegnap bejelentette, hogy az idei életműdíjat Francesco Rosi filmrendező kapja.

Az alkalomból vetíteni fogják remekműve, A Mattei-ügy felújított kópiáját, amelynek restaurálását Martin Scorsese alapítványa végezte. Az idén 90 éves olasz rendező pályafutása során olyan alkotásokat készített, mint az Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája, a Kiváló holttestek, a Tűz a Monte Fioron és a Krisztus megállt Ebolinál. A rendezőt a politikai krimik nagy szakértőjeként tartja számon a szakma. Rosi korábban háromszor nyert Velencében, 1958-ban a zsűri nagydíját kapta meg A kihívásért, 1962-ben Arany Oroszlánt nyert a Kezek a város felett című mozijával, 1989-ben pedig Pietro Bianchi Díjban részesült. Pályafutása során rendszeres részvevője volt a nagy nemzetközi fesztiváloknak, nyert Arany Pálmát Cannes-ban (A Mattei-ügy, 1972), Ezüst Medvét Berlinben (Gyilkosság Szicíliában, 1962). Életműdíjat Berlinben és Montrealban is kapott már a nagyobb mustrák közül. A 69. velencei filmfesztivált augusztus 29-e és szeptember 8-a között rendezik.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása