Így tör borsot az Apple orra alá az Amazon

Grund

2012. augusztus 2., csütörtök 06:30

Új digitális zenei szolgáltatással rukkol elő az Amazon internetes áruház: a felhasználók számítógépein található zeneszámokat összegyűjtő, azokat egy felhőben tároló és így táblagépen vagy okostelefonon bármikor elérhetővé tévő fejlesztés várhatóan hatalmas vetélytársa lesz az Apple iTunes azonos elvre épülő szolgáltatásának.

Az Amazon keddi bejelentése szerint a scan-and-match elvén alapuló program felkutatja a felhasználók számítógépein lévő összes zeneszámot, kikeresi azokat saját online áruházának kínálatából – a folyamat során akár jobb minőségűre cserélve azokat –, és elraktározza őket egy felhőben.

Az új szolgáltatás részeként a világ legnagyobb internetes áruháza több száz kiadóval és terjesztővel kötött megállapodást, köztük a Sony Music Entertainment, az EMI Music és a Warner Music Group vállalatokkal. A szerződés értelmében az Amazon jogosult arra, hogy egy-egy új verziót készítsen a felhasználók digitális zenei fájljaiból.

Ezzel jelentősen kiéleződött a verseny az Amazon és az Apple között, utóbbi ugyanis 2011-ben dobta piacra azonos elven működő iTunes Match nevű szolgáltatását. Az Amazon tavaly rukkolt elő saját, Kindle Fire névre keresztelt táblagépével, mint az iPadek kisebb, olcsóbb alternatívájával.

A cég szerint a szolgáltatás ingyenes lesz az összes zeneszámra, amelyet az Amazon online áruházából szereznek be a felhasználók, akik emellett további 250, máshonnan származó – lemezről kiírt vagy az Apple iTunesról vásárolt – dalt tárolhatnak ingyenesen a felhőben. A 250-es korlát felett pedig évi 25 dollárt (5700 forint) kell fizetniük, ami újabb 250 ezer megvásárolt vagy felmásolt zenei fájl tárolására lesz érvényes.

Miután a zeneszámok bekerültek a felhőbe, a vásárlók bármikor hozzájuk férhetnek Kindle Fire készülékeiken, androidos táblagépeiken és okostelefonjaikon, iPhone-jaikon, valamint iPod Touch-ukon keresztül.

A vállalat szerint a felhőalapú szolgáltatás nemsokára a Roku cég internetes tv-boxain, valamint a Sonos cég vezeték nélküli házi hangrendszerein keresztül is elérhető lesz.

Forrás: MTI