Az Amazon keddi bejelentése szerint a scan-and-match elvén alapuló program felkutatja a felhasználók számítógépein lévő összes zeneszámot, kikeresi azokat saját online áruházának kínálatából – a folyamat során akár jobb minőségűre cserélve azokat –, és elraktározza őket egy felhőben.

Az új szolgáltatás részeként a világ legnagyobb internetes áruháza több száz kiadóval és terjesztővel kötött megállapodást, köztük a Sony Music Entertainment, az EMI Music és a Warner Music Group vállalatokkal. A szerződés értelmében az Amazon jogosult arra, hogy egy-egy új verziót készítsen a felhasználók digitális zenei fájljaiból.

Ezzel jelentősen kiéleződött a verseny az Amazon és az Apple között, utóbbi ugyanis 2011-ben dobta piacra azonos elven működő iTunes Match nevű szolgáltatását. Az Amazon tavaly rukkolt elő saját, Kindle Fire névre keresztelt táblagépével, mint az iPadek kisebb, olcsóbb alternatívájával.

A cég szerint a szolgáltatás ingyenes lesz az összes zeneszámra, amelyet az Amazon online áruházából szereznek be a felhasználók, akik emellett további 250, máshonnan származó – lemezről kiírt vagy az Apple iTunesról vásárolt – dalt tárolhatnak ingyenesen a felhőben. A 250-es korlát felett pedig évi 25 dollárt (5700 forint) kell fizetniük, ami újabb 250 ezer megvásárolt vagy felmásolt zenei fájl tárolására lesz érvényes.

Miután a zeneszámok bekerültek a felhőbe, a vásárlók bármikor hozzájuk férhetnek Kindle Fire készülékeiken, androidos táblagépeiken és okostelefonjaikon, iPhone-jaikon, valamint iPod Touch-ukon keresztül.

A vállalat szerint a felhőalapú szolgáltatás nemsokára a Roku cég internetes tv-boxain, valamint a Sonos cég vezeték nélküli házi hangrendszerein keresztül is elérhető lesz.