Folytatják James Bond sztoriját

Grund

2012. április 13., péntek 10:50, frissítve: péntek 11:09

A hatvanas évekbeli Bond tér vissza a 007-es brit titkos ügynök új kalandjában, amelyet a számos rangos irodalmi díjjal kitüntetett William Boyd angol szerző ír.

A Londonban élő Boyd, aki Restless című kémregényéért 2006-ban elnyerte a Costa Book-díjat, csütörtökön beszélt arról, hogy nagy kihívásnak tekinti a Bond-sorozat folytatását. „Amikor Ian Fleming hagyatékának kezelői felkértek az új James Bond-regény megírására, azonnal igent mondtam” – mesélte a márciusban a hatvanadik évébe lépett író.

Az új kötet a gyökerekhez vezeti vissza a brit szuperügynökötFleming tollából 14 Bond-regény született, ám a szerző 1964-ben bekövetkezett halála óta Sebastian Faulks és Jeffrey Deaver is írt folytatást a James Bond-könyvsorozathoz, Boyd tehát a harmadik a hivatalosan felkért alkotók sorában. Az egyelőre cím nélküli Boyd-munka a hatvanas évek végén játszódik majd, tehát a gyökerekhez vezeti vissza a brit szuperügynököt. A készülő regény kiadója, a HarperCollins Publishers 2013 őszére tervezi a megjelenést, ami azért is fontos dátum, mivel éppen publikálása hatvanadik évfordulóját ünnepli majd az első Bond-regény, a Casino Royale.

Boyd elárulta, hogy apja adta a kezébe a hatvanas években az első Bond-sztorikat, és aztán az összeset végigolvasta. „Sohasem találkoztam személyesen Fleminggel, de egy közeli ismerőse sokat mesélt nekem róla, és elég sokat írtam Flemingről, és egy regényemben is szerepelt” – mondta. Mint hozzáfűzte: „két regényemben is szerepelnek kémek, és más regényeimben is fellelhetők a kémkedéssel kapcsolatos elemek”. A Bond-kötetek a kiadóipar jövedelmező tételei, a regényekből világszerte több mint százmillió példányt adtak el. A Fleming-hagyaték idén kötött szerződést a Random House Csoporttal a Bond-sorozat új kiadására, valamint e-könyves megjelentetésére. A Bond-üzlet a filmvilágban is virágzik, októberben kerül a mozikba az Oscar-díjas Sam Mendes rendezésében a Skyfall című új Bond-film.