Játékok foglalják el a házat

WA

2012. május 7., hétfő 09:24, frissítve: hétfő 10:49

Hetedhét Játékmúzeum címmel Moskovszky Éva egyedülálló játékgyűjteményét és Réber László grafikus, könyv- és mesekönyv illusztrátor munkáit bemutató állandó kiállítás nyílik május 11-én Székesfehérváron a Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes tavaly felújított szárnyában. A „házfoglalót” nagyszabású gyermekfesztivál keretében rendezik meg.

Moskovszky Éva (1924–2010) négy–ötezer darabból álló páratlan, eddig valamivel szűkösebb helyen bemutatott játékkollekciója új, méltó otthont kapott, és kiegészült Réber László humorosan kedves grafikáinak gyűjteményével – mondta el Illyés Endréné Östör Tünde, a kiállítás egyik rendezője.

A Hetedhét Játékmúzeum látnivalói, a 74 enteriőrben megjelenő, számtalan karaktert megtestesítő babák, az eredetihez hűen megformált míves bútorok, használati tárgyak, parányi porcelánok között nemcsak a kicsiknek kínálnak majd élményt, vonzók lesznek minden korosztálynak.

Az annak idején céhes mestermunkának, asztalos-mintadarabnak vagy eredetileg is játéknak készült bútorokkal berendezett szobák, apró edényekkel felszerelt konyhák, a kézzel festett porcelánszervizek, a különféle dísztárgyak, szobrocskák, textilek, miniatűr könyvek a XVIII–XIX. századi polgári otthonok világát idézik.

Lakóik, a többnyire porcelánfejű babák a kornak megfelelő öltözékben és frizurával „élik a mindennapokat” az enteriőrökben: társalognak, teáznak, főznek, pólyás babát ringatnak vagy éppen beteget ápolnak.

Izgalmas élménynek ígérkezik az óriási terepasztal, amelyen a várvédők és az ostromló seregek vívnak csatát.

A kiállítás betekintést enged a játékkészítés történetébe, bemutatja a XVIII–XIX. század bútortörténetét, megismertet a korabeli lakberendezési stílusokkal, ruha- és hajviselettel, tipikus használati és dísztárgyakkal, s a játékokon keresztül képet ad a polgári életformáról is – hangsúlyozta Nagy Veronika művészettörténész.

A páratlan játékkollekciót hét évtized alatt gyűjtötte össze Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet. A jeles játékgyűjtő 1996-ban helyezte letétbe kincseit Székesfehérváron. A babaszobák és lakóik 1998-ban költöztek be előző otthonukba, a régi Megyeháza épületében megnyitott Fehérvári Babaházba, amely évente 20–25 ezer látogatót vonzott.

Forrás: MTI