Gaultier és McGregor is zsűritag lesz Cannes-ban

Grund

2012. április 25., szerda 15:40

A színészek közül Ewan McGregor, a rendezők képviseletében Alexander Payne és Raoul Peck, valamint Jean-Paul Gaultier divatkreátor biztosan tagja lesz a 65. cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramja zsűrijének – erősítette meg szerdán Thierry Frémaux a Canal+ francia kereskedelmi televízió egyik műsorában.

Az igazgató elmondta, hogy a Nanni Moretti olasz rendező által vezetett zsűri tagjai már megvannak, de azt nem közölte, hogy mikor hozzák nyilvánosságra a teljes névsort. Frémaux először csak egy olyan „skót” tagot emlegetett, aki egyszer már „óriási benyomást tett Cannes-ban”, majd a műsor végén kimondta McGregor nevét. Utóbb a Twitteren is megerősítette, hogy a színész tagja lesz az idei zsűrinek.

Az újságírók „totózó” kérdései alapján az is kiderült, hogy Raoul Peck haiti és Alexander Payne amerikai rendezők, valamint Emmanuelle Devos francia színésznő és „valószínűleg” Diane Kruger is tagja lesz a testületnek. Az outsider Jean-Paul Gaultier pedig moziimádata miatt kapott meghívást a zsűribe. – Hagyomány, hogy meghívunk olyan embereket, akikről tudjuk, hogy mozirajongók, de akik nincsenek benne a film világában. Fontos, hogy olyan emberek is legyenek a zsűriben, akiknek spontán véleménye van a dolgokról – indokolta a divatdiktátor meghívását Frémaux.

A 60 éves Gaultier több alkalommal beszélt már arról, hogy élete egyik nagy álma az, hogy egyszer zsűrizhessen Cannes-ban. Számos alkalommal tervezett már jelmezeket filmekhez, például Pedro Almodovar alkotásaihoz, s ez Frémaux szerint legitimitást ad ahhoz, hogy mások munkájáról ítélkezzen.

A világ egyik legrangosabb seregszemléje május 16-án Wes Anderson Holdfény királyság című komédiájával nyílik meg, Bruce Willisszel a főszerepben. A május 28-ig tartó fesztivál hivatalos versenyprogramjába 22 alkotás kapott meghívást.

Forrás: MTI