Márkus Péter tárlata az Indiai Kulturális Központban

BL

2012. április 14., szombat 17:19

Bibekananda Santra indiai festőművész és Márkus Péter magyar szobrász közös kiállítása nyílik Narrative Movements (Jelképes mozdulatok) címmel április 18-án, szerdán az Indiai Nagykövetség Indiai Kulturális Központjában.

Az Indiai Nagykövetség és az Erlin Galéria közös kiállításán Bibekananda Santra festményeit és Márkus Péter szobrász-kalligrafikus szobrait tekinthetik meg az érdeklődők május 27-ig. A tárlat különlegessége az európai és távol-keleti kultúrák kölcsönös egymásra hatása. Bibekananda Santra művészetében az indiai hagyományok mélységes tisztelete mellett jelen van az európai hatás is, míg Márkus Péter szobrászművész formavilágát a hindi és tamil kalligráfia határozza meg – olvasható a kulturális központ tájékoztatójában.

Kettejük munkássága már évekkel ezelőtt összekapcsolódott. Az indiai festőművész a Rabindranath Tagore által alapított santiniketani egyetemen kezdte képzőművészeti tanulmányait. Ott alapította azt a Narrative Movements elnevezésű indiai kortárs művészeti csoportot, amelyet tavaly Márkus Péter közreműködésével mutattak be a magyar közönségnek az Erlin Galériában. Együttműködésük művészeti alkotások sorával kapcsolja össze Indiát és Magyarországot.

Bibekananda Santra festő 1968-ban született Nyugat-Indiában, ma is Indiában él, korábban tanulmányokat folytatott Franciaországban. Több kiállítása volt Európában és az Egyesült Államokban. Művészetében egyszerre van jelen a nyugati világ szellemisége és őseinek öröksége. Képeivel hidat épít térben és időben távoli kultúrák között.

Márkus Péter Munkácsy-díjas szobrász 2001-ben járt először Indiában, ahol figyelmét leginkább a hindi és tamil kalligráfia formavilága és jelentésszerkezete keltette fel. Saját szobrászati formanyelvének, valamint a hindi és tamil kalligráfia alaktani hasonlóságainak felismerése ösztönözte arra, hogy ezek révén gazdagítsa saját művészetét. Szombathy Bálint képzőművész azt írta róla, hogy „Márkus azon kevés magyar művészek egyike, aki hitelesen testesíti meg a »teljes szobrász« eszményét, akinek munkásságában a természet, a tudomány, a mítosz, az intuíció és a ráció harmonikus egységben olvad össze”.

Forrás: MTI