Jótékonykodhatunk a templomtoronyért

Grund

2012. április 26., csütörtök 16:57

Jótékonysági koncertet tart szombaton a gútai római katolikus templom tornyának felújítására a fennállása huszadik évfordulóját ünneplő Magyar Asszonyok Ligája (MAL) – adta hírül csütörtökön az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

„A MAL megalakulásától kezdve a karitatív tevékenységet tartotta egyik legfontosabb feladatának, ezért úgy gondoltuk, nem találhatunk méltóbb formát az ünneplésre, mint egy jótékonysági koncert megszervezését" – mondta Tóth Melánia, a gútai szervezet elnöke.

A szlovákiai magyar napilap cikke szerint a templom tornyának rendbetétele nem tűr halasztást, balesetveszélyes állapotban van, tavaly ősszel az egyik sarokdíszítő elem már leesett a toronyrészről. A templom főbejáratát le kellett zárni, a hívek csak a sekrestyén keresztül juthatnak be. Ugyancsak megoldásra váró probléma a templom körüli esővíz-elvezetés.

„A kidolgozott tervdokumentáció alapján a munkálatok összköltsége mintegy 60 ezer euró. Az érsekség szolidáris alapjából 33 ezer euró kamatmentes kölcsönt kapunk, ami nagy segítség ugyan, de nem elég" – közölte Kiss Róbert helyi plébános. Mint elmondta, ezért is örülnek a MAL felajánlásának, és minden más támogatást is szívesen fogadnak. A MAL az idén – jótékonysági bálja után – már felajánlott 1000 eurót a templom javára.
A szombati koncerten a szlovákiaiak mellett ismert magyarországi előadók lépnek fel, köztük lesz a gútai illetőségű Vadkerti Imre, valamint Vikidál Gyula, Janza Kata és Pintér Tibor.

Forrás: MTI