Jövő nyárra kész lesz a Zeneakadémia

Grund

2012. június 27., szerda 17:38, frissítve: szerda 17:39

Jövő nyárra elkészül a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületének felújítása, 2013 őszén már itt kezdődhet a tanítás. Az építkezést szerdán járta be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) vezetőivel és a sajtó munkatársaival.

„Ennél jobb dologban nem vehet részt egy politikus, mint hogy egy sikeres vállalkozás finisében az ország legnagyobb kulturális beruházásáról szólhat. A csaknem 12 milliárd forint, amit ebbe az épületbe, Budapest büszkeségébe invesztál az Európai Unió és a magyar kormány, önmagában is jelzi az ügy nagyságát. Lehetetlen meghatottság nélkül körülnézni, hiszen a ház 1907-ben olyan periódusban nyílt meg, amely a magyar történelem virágzó korszaka volt, szinte az egész város építési terület volt. Azt gondoltuk, olyan várossá tesszük Budapestet közlekedésben, műszaki megoldásokban, kulturális intézményeiben, ami világszínvonalúnak mondható, ez meg is valósult” – mondta Balog Zoltán. A miniszter úgy véli, ha 2013 nyarára befejeződik a rekonstrukció, a Zeneakadémia nemcsak oktatási intézményként, hanem zenei központként is világszínvonalú programkínálatot ad, és jó verseny alakulhat ki az európai közönségre ugyancsak számot tartó Művészetek Palotájával. Batta András, az LFZE rektora arra kérte a minisztert, álljon patrónusként a projekt mellé.

A tudományos feltárást követően 2011 szeptemberében bontással kezdődött építési munkálatok rövidesen elérik az épületgépészeti elemeket rejtő épületrész legmagasabb pontját. Eddig 385 tonna betonacélt és 2430 köbméter betont dolgozott fel a kivitelező. A felújítás generálkivitelezését közbeszerzési eljárás során az A-S-L konzorcium nyerte el. A rekonstrukció célja nemcsak a műemlék épület értékeinek helyreállítása, hanem a legmagasabb színvonalú oktatás mellett a hangversenyélet, a zenei központi funkció korszerű kiszolgálásának lehetővé tétele. Így a kisterem visszakapja a korábban megszüntetett zsinórpadlását, valamint a zenekari árkot, és alkalmassá válik az operaszakos vizsgák megrendezésén túl kamaraoperák játszására.

Arra a kérdésre, hogy milyen orgona kerül a nagyterembe, a rektor elmondta: mostanra sikerült visszaszerezni a második világháború után lebontott eredeti orgona sípjainak 80 százalékát. A projekt indításakor erre még nem volt esély, így nem kerülhetett be a költségvetésbe. Szeretnék visszaállítani a késő romantikus hangszert, amihez keresik a forrásokat, számítanak a társadalom támogatására is.

Az eseményen az ötven éve elhunyt Harmat Artúrról, a Zeneakadémia egyházzenei tanszékének alapítójáról is megemlékeztek.

Forrás: MTI