Jubilál a keresztény könyvhét

Pion István

Pion István

2012. május 14., hétfő 15:14, frissítve: kedd 21:20

Szombat estig tart nyitva a jubileumi, 20. Szent István Könyvhét a budapesti Ferenciek terén. Az esemény vasárnap délelőtt a szokásoknak megfelelően a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának dísztermében nyílt meg Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek részvételével.

A fő látványosság ilyenkor a Stephanus-díjak átadása: minden évben ketten kapják, tehát már negyven díjazottat számlálhatunk összesen. Idén teológiai kategóriában Dolhai Lajos áldozópap, az Egri Hittudományi Főiskola rektora, irodalmi kategóriában pedig Barna Gábor vallási néprajzkutató, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének vezetője vehette át a díjat. Előbbit Kuminetz Géza, a Központi Papnevelő Intézet rektora, utóbbit Erdélyi Zsuzsanna Kossuth-díjas néprajztudós méltatta. Az elismeréseket Erdő Péter bíboros, valamint Spányi Antal megyés püspök, a Stephanus Alapítvány elnöke adta át.

Barna Gábor és Dolhai Lajos, az idei díjazottak

Fotó: Székelyhidi Balázs


Dolhai Lajos az első olyan teológiai díjazott, aki nem külföldön él és nem is a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanára. „Meglepetésként ért, hogy egy vidéki teológiai tanár kapta ezt a díjat – fogalmazott a professzor köszönőbeszédében. – Mindez arra kötelez, hogy a jövőben is lelkiismeretesen és szorgalmasan kamatoztassam talentumaimat Isten dicsőségére és a magyar egyház javára.” Barna Gábor külön köszöntötte a kunszentmártoniakat, maga is a Körös-parti településen született. „Az adományozók ezzel az elismeréssel nemcsak a személyes eredményeimet díjazták, hanem a vallási néprajz szegedi művelőinek évtizedes munkálkodását is” – mondta, majd kiemelte előde, Bálint Sándor néprajzkutató érdemeit.

A Szent István Társulat által megrendezett Szent István Könyvhét, a keresztény szellemiségű könyvkiadók legnagyobb hazai seregszemléjének húszéves jubileumát mintegy hétezer kiadvánnyal, köztük számtalan újdonsággal, dedikálásokkal ünnepli a fesztiválon szereplő harminc kiadó a Makovecz Imre tervezte sátrakban a budapesti Ferenciek terén. Szombaton külön színpadi programok várják az érdeklődőket.