Generációs életérzés – Kerouac a vásznon

Bemutatták a cannes-i filmfesztiválon Walter Salles Kerouac-moziját

kgy

2012. május 23., szerda 15:40, frissítve: szerda 16:58

Folytatódik a cannes-i csillagszórás: a mustrán már bemutatkozott többek között Alain Resnais, Thomas Vinterberg, Ken Loach és Walter Salles, Brad Pitt is végigsétált a vörös szőnyegen, a jó idő is visszatért. A jósok továbbra is Haneke fődíjára esküsznek.

Szerda délelőtt vetítették Cannes-ban Walter Salles On the Road című moziját, amely a Los Angeles Times szerint lírikus hangvételű költemény Kerouacról. A road movie főszerepeit többek között az Alkonyat-filmek sztárja, Kristen Stewart, és Sam Riley játssza Kerouac generációs regényének filmváltozatában. Korábban Alain Resnais, Ken Loach és Thomas Vinterberg alkotásait is bemutatták már, s bár különösképpen Vinterberg Huntját szerette a kritika, egyikkel sem számolnak igazi díjesélyesként.

A nagy nevek közül tulajdonképpen már csak David Cronenberg bemutatkozása van hátra, akinek Cosmopolis című darabját pénteken vetítik. A főszereplő Robert Pattinson egy limó hátsó ülésén borbélyhoz indul a New Yorki aszfaltdzsungelbe, s persze egészen más események forgatagába kerül. Cronenberg ugyan jó név fesztiválos körökben, 1996-ban Cannes-ban a zsűri nagydíját nyerte el a Karambollal, 2006-ban pedig speciális díjat kapott, de mostani darabja sokkal kommerszebbnek tűnik egy Arany Pálmához. A film mindenesetre jövő csütörtöktől a magyar mozikban is látható lesz. És az okfejtést követően még egyértelműbbnek hat Michael Haneke Arany Pálmája a Love című drámájáért.

 

Eközben Rupert Everett rendezői bemutatkozásáról beszélt újságírók és filmesek előtt Cannes-ban. A boldog herceg című mozi Oscar Wilde utolsó napjait eleveníti fel, és a fekete komédiában Everett maga alakítja a legendás írót, Colin Firth pedig a művész barátjának és bizalmasának, Reginald Turnernek a szerepét kapja meg. Az ambiciózus vállalkozásban Everett a főszerep, és a rendezés mellett a forgatókönyvet is maga írja. A két brit színész korábban már szerepelt közös filmben, 1999-ben együtt játszottak Az eszményi férj című Oscar Wilde-adaptációban. A boldog herceg forgatását 2013 nyarára tervezik.