Ki áll az izraeli diplomaták elleni támadás mögött?

LM

2012. február 14., kedd 07:36

Elítélte az izraeli diplomaták ellen Indiában és Grúziában végrehajtott, illetve megkísérelt merényleteket hétfőn Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, és a támadások kivizsgálását szorgalmazta – közölte szóvivője, Martin Nesirky.

Ban Ki Mun „megerősítette elítélő állásfoglalását a diplomáciai helyiségek és személyek elleni támadásokkal kapcsolatban, bárhol is történjenek azok” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a világszervezet főtitkára „felszólította a fogadó országok hatóságait, hogy vizsgálják ki ezeket az incidenseket, és állítsák bíróság elé a felelősöket”.

Hétfőn két merényletet követtek el, illetve kíséreltek meg izraeli diplomaták ellen az indiai és a grúz fővárosban.

Az egyik merényletben egy izraeli diplomata felesége súlyosan megsebesült Újdelhiben, amikor felrobbant és kiégett az utcán egy követségi gépkocsi. Tbilisziben a nagykövetség gépkocsivezetője észrevette a nagykövetség egyik autójára felhelyezett pokolgépet, amelyet a tűzszerészek hatástalanítottak.

A tettesek egyik esetben sem adtak hírt magukról, de Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint Irán áll a merényletek mögött. Az iráni kormány ugyanakkor tagadta, hogy köze lenne a támadásokhoz.

Forrás: MTI