Kiadhatják Zentait

BL

2011. december 9., péntek 10:32

Az ausztrál legfelsőbb bíróság pénteki döntése értelmében a canberrai kormány megfellebbezheti azt a bírósági ítéletet, amely eddig akadályozta a háborús bűnnel vádolt Charles Zentai kiadatását Magyarországnak.

A 90 éves férfit azzal gyanúsítja Magyarország, hogy 1944-ben Budapesten megölt egy zsidó fiatalembert, amit ő tagad. Zentai a második világháború alatt a nácikkal szövetségben álló magyar hadseregben szolgált. A náci háborús bűnösöket üldöző Simon Wiesenthal Központ szerint 1944 novemberében halálra kínozta a 18 éves Balázs Pétert, amiért az nem viselte a sárga csillagot, majd holttestét a Dunába dobta. Zentai a „tíz legkeresettebb náci bűnöző” között van a jeruzsálemi intézet listáján.

Budapest 2005-ben kérte az ausztrál hatóságoktól a Perthben élő férfi kiadatását. Az ausztráliai szövetségi rendőrség még 2005-ben őrizetbe vette Zentait, és megkezdte ellene a kiadatási eljárást. A kormány 2009-ben jóváhagyta a kiadatást, de a szövetségi bíróság első fokon érvénytelenítette ezt, arra hivatkozva, hogy a „háborús bűn” a gyilkosság idején nem szerepelt a magyar jogrendben.

Zentai, aki jelenleg feltételesen szabadlábon van, az 1950-es években vándorolt ki Ausztráliába, majd ott állampolgárságot kapott. Tagadja, hogy részt vett volna a zsidó fiú megölésében, és azt állítja, hogy a kérdéses időszakban nem is tartózkodott Budapesten.

A mostani bírósági döntés nyomán Brendan O’Connor ausztrál belügyminiszter közölte: a kormány a jövő héten a legfelsőbb bíróságon fellebbezést nyújt be a szövetségi bíróság ítélete ellen. Zentai fia, Ernie Steiner azt mondta, hogy apja túlságosan rossz egészségi állapotban van ahhoz, hogy elviselje a kiadatási intézkedést. Az ABC ausztrál rádióállomásnak úgy nyilatkozott, hogy ezt a tényt a kormány humanitárius megfontolásokból figyelembe vehetné.

Forrás: MTI