A Bauhaus Dessau Alapítvány szerint Breuer (1902–1981) a modern bútor fejlődésének központi alakja. Világszerte ismert és ma is használható darabjai közé tartoznak például az acélcsövekből készített bútorai.

Breuer a bécsi Képzőművészeti Akadémián, majd Weimarban a Bauhaus építésziskola alapítójánál, Walter Gropiusnál asztalosnak tanult, később maga is ott tanított. Huszonhárom évesen alkotta meg az ülőbútorok történetének egyik legjelentősebb darabját, a Wassily B3-at.

Breuer tervezte egyebek között az UNESCO párizsi, Y alaprajzú palotáját (Nervivel és Zehrfussszal közösen), a Cannes melletti IBM kutatóközpontot, amelynek alaprajza megkettőzi az UNESCO Y-ját, New Yorkban a Whitney Múzeumot. A New Jersey-i Short Hills zsidó közösségének együttest tervezett zsinagógával, iskolával, közösségi terekkel. A michigani Muskegonban az általa tervezett Szalézi Szent Ferenc-templom falai befelé dőlnek, homlokzatát plasztikus kereszt díszíti. Az ő műve a washingtoni építésügyi minisztérium, s a francia Alpokban a Flaine síközpont is.


Breuer Marcell 1981. július 1-jén halt meg New Yorkban. Számos kitüntetést, díjat kapott, 1968-ban lett a Budapesti Műszaki Egyetem díszdoktora.

Az október 31-ig látható dessaui kiállítás az első, amely Breuer tevékenységét és hatását állítja középpontjába.