Kínai konkurenciája támadt az IMAX-vásznaknak

Grund, 2012. június 28., csütörtök 12:23, frissítve: csütörtök 13:00
Száz kínai mozit szerelnek fel a kínai fejlesztésű, nagyméretű DMAX-filmvászonnal, amely versenytársa lehet a világszerte elterjedt IMAX-formátumnak.

A 20x12 méter nagyságú vetítővászon elkészítésében három év munkája fekszik. A bejelentés szerint egy kínai mozilánc már alá is írta a szerződést 18 vetítővászon megvásárlásáról. Jelenleg a kanadai IMAX vállalat által létrehozott nagy vetítővászon a legelterjedtebb formátum a világon. Kínában csaknem hatvan IMAX-vetítővásznat szereltek fel, amelyek mindegyike legalább 20x16 méteres.

A DMAX-ot a China Film Co. Ltd. a kínai filmtudományi és technológiai kutatóintézettel karöltve fejlesztette ki. A vásznakból korábban már tizenötöt eladtak kereskedelmi célokra.

A China Film szerint nyáron egy sor kínai filmet vetítenek majd DMAX-formátumban, köztük az idei cannes-i filmfesztiválon bemutatott két alkotást, egy kosztümös fantáziaeposzt és Csen Kajkö legutóbbi rendezését.

Időközben az olyan hollywoodi kasszasikerek DMAX-os változata is készül már, mint a Csatahajó vagy a Kémes hármas.

A tengerentúli filmesek és stúdiók egyre növekvő számban szeretnének betörni a kínai filmpiacra. Az ország éves jegybevétele 2011-ben közel 30 százalékkal nőtt, és elérte a 13,12 milliárd jüant (480 milliárd forintot).

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása