Kínai konkurenciája támadt az IMAX-vásznaknak

Grund

2012. június 28., csütörtök 12:23, frissítve: csütörtök 13:00

Száz kínai mozit szerelnek fel a kínai fejlesztésű, nagyméretű DMAX-filmvászonnal, amely versenytársa lehet a világszerte elterjedt IMAX-formátumnak.

A 20x12 méter nagyságú vetítővászon elkészítésében három év munkája fekszik. A bejelentés szerint egy kínai mozilánc már alá is írta a szerződést 18 vetítővászon megvásárlásáról. Jelenleg a kanadai IMAX vállalat által létrehozott nagy vetítővászon a legelterjedtebb formátum a világon. Kínában csaknem hatvan IMAX-vetítővásznat szereltek fel, amelyek mindegyike legalább 20x16 méteres.

A DMAX-ot a China Film Co. Ltd. a kínai filmtudományi és technológiai kutatóintézettel karöltve fejlesztette ki. A vásznakból korábban már tizenötöt eladtak kereskedelmi célokra.

A China Film szerint nyáron egy sor kínai filmet vetítenek majd DMAX-formátumban, köztük az idei cannes-i filmfesztiválon bemutatott két alkotást, egy kosztümös fantáziaeposzt és Csen Kajkö legutóbbi rendezését.

Időközben az olyan hollywoodi kasszasikerek DMAX-os változata is készül már, mint a Csatahajó vagy a Kémes hármas.

A tengerentúli filmesek és stúdiók egyre növekvő számban szeretnének betörni a kínai filmpiacra. Az ország éves jegybevétele 2011-ben közel 30 százalékkal nőtt, és elérte a 13,12 milliárd jüant (480 milliárd forintot).

Forrás: MTI