Kívülről kell fújnia a himnuszt annak, aki brit akar lenni

Grund, 2012. július 1., 17:25, frissítve: 17:28
Fejből kell tudnia a brit nemzeti himnusz első versszakát azoknak a bevándorlóknak, akik fel akarják venni a brit állampolgárságot – legalábbis a brit kormány készülő új "hazafiassági irányelvei" alapján.

A The Sunday Times című vezető konzervatív vasárnapi brit lap értesülése szerint a brit belügyminisztérium őszre állítja össze azt a tervezetet, amely megszabja, hogy az állampolgárságra pályázóknak mi mindent kell tudniuk és ki mindenkit kell ismerniük.

A készülő állampolgársági tananyagban szerepel II. Erzsébet királynő csakúgy, mint William Shakespeare; Isambard Kingdom Brunel, a 19. század talán legnagyobb brit mérnökzsenije; a Beatles; Lord Byron, a költőóriás; Wellington hercege, a waterlooi győző; Alexander Fleming, a penicillin felfedezője; Edward Elgar zeneszerző és sokan mások. Mindemellett fel kell mondani kívülről a brit nemzeti himnusz, a világhírű God Save the Queen első versszakát.

A The Sunday Times tudomása szerint az új vizsgafelkészítő tankönyv – most első ízben – külön felhívja majd az állampolgárságért folyamodó bevándorlók figyelmét arra is, hogy „történelmileg az Egyesült Királyság keresztény ország”.

A lap szerint kifejezetten az iszlám fundamentalizmusra utal az a kitétel, hogy „a brit társadalomban nincs helye a szélsőségességnek és az intoleranciának”.

A jelenlegi állampolgársági vizsgát még a Munkáspárt vezette előző brit kormány honosította meg 2005-ben. A bírálók szerint azonban a mostani tananyag túlságosan „triviális” dolgokra összpontosít, például arra, hogy miként lehet szociális ellátásért vagy hitelért folyamodni, hogyan kell leolvasni a gázórát vagy kihez kell fordulni a háztartási hulladék elszállítása ügyében.

A konzervatív-liberális kormánykoalíció szerint az állampolgársági tanfolyamnak olyan tudásanyagot kell átadnia, amely „a britség lényegét” jelenti; ennek része a himnusz első versszakának kötelező ismerete is.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
Háttér, riport, interjú
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása