A Trabantból is sör folyik!

Hétvégi ízorgia a különleges söröktől a libamájfogásokig

Klementisz-Varga

2012. június 1., péntek 17:10

Belga sörök a Vajdahunyad várában, kézműves sörök a Palotanegyedben, és akinek ez nem elég, tokajival tálalt libamáj-különlegességek a budai várban. A gasztronómiai helyzet fokozódik – többfrontos ízorgiával kecsegtető hétvégének nézünk elébe.
Belga sörcsodák a málnástól a szilvásig

A belgáknak annyiféle sörük van, ahány nap van egy évben. A gyárak mellett kis apátsági és családi üzemek is főznek árpa- és búzaleveket. Néhány éves megtorpanás után az utóbbi időben megint egyre több Belgiumban a kis kézműves sörfőzde. Tavaly a lambic típusú sörök, vagyis a másfél-két-három éven át érlelt gyümölcsös (és nem „ízesített”) sörök mellett a Kasteel Rouge volt a fesztivál kedvenc itala.

Jön a vibráló, komlózott Hopus, de a málnás, szilvás lambicok is csatasorba állnak

Fotó: MTI


Idén két testvére is megérkezett a belga nemesi család sörpincéjéből: a 11 százalékos Kasteel Donker, telt mézes-nektáros zamataival és a pezsgősüvegbe töltött, tíz évig érlelt Kasteel Cuveé du Chateau, amelyről azt tartják, igazi gasztronómiai sör. Érkezik az Amerikában sörversenyt nyert barna Gulden Dragon félbarna testvére is, és jön a vibráló, komlózott Hopus meg a málnás, szilvás lambicok is csatasorba állnak.

Magyar hasba kézműves sört!

Ugyanígy, péntektől vasárnapig a Palotanegyedben a Mikszáth téren és a Krúdy Gyula utcában zajlik a második magyar főzdefeszt. A kisebb-nagyobb kereskedelmi főzdék mellett magánfőzdék sörei is megkóstolhatók lesznek itt. Békésszentandrásról vilmoskörtés sör érkezik, Dombóvárról, Kisslertől fügés, a Serforrás hordós érlelésű sört hoz és almásat is, egy cukrász komlós trüffelt mutat be, Stari pedig a bevált ír vörössel érkezik. A magánsörfőzők, így a tavalyról már ismert Grabanc fekete sörét hozza, az első sörös Hopfanatic Bitterfly nevű IPA-ját, és egy kibelezett Trabantból is sötét leveket csapolnak a helyszínen. A kortyok mellé Grabanc, a Fit Fat és a Yellow Spots Marching Band meg más utcazenészek húzzák mindazt, ami belefér. A kitelepülő Sörrádió elméleti útmutatással segíti elő a kulturált sörfogyasztást. És sörbiciklizni is lehet.

Libamájból fagylaltot

A libamáj hagyományosan orosházi ünnepe is a fővárosba költözik; mától vasárnapig több ezer látogatóra számítanak a Budavári Libamájfesztivál szervezői. Hivatalos fogása is van a libamájorgiának, a budavári libamáj, amelyet tíz étterem standjánál lehet majd megkóstolni. A név újragondolt recept alapján készített ínyencséget takar: a séfek a libamájas hurkát libanyakba töltik, tárkonyos mustárral és házi kenyérrel kínálják.

Hivatalos fogása is van a libamájorgiának, a budavári libamáj, amelyet tíz étterem
standjánál lehet majd megkóstolni.

A megtépázott hírű magyar libamáj reneszánsza a kézműves magyar ízeket népszerűsítő trendbe simul – a fesztiválon a vendég Tokaji borrégió borai mellett számos magyar termelő házi pálinkáját, lekvárját, sajtját is meg lehet majd kóstolni, vásárolni. Extrémebb kalandra vágyók tesztelhetik az állítólag egyszerre aszús és sós libamájfagylaltot, akit pedig a nosztalgia hoz lázba, bármelyik séffel elcseveghet a magyar libamáj négyszáz éves történetéről. És mert a mennyei falatokhoz zene is dukál, mindennapra jut legalább egy koncert is. A programot péntek este nyolctól Rúzsa Magdi nyitja, szombaton pedig fellép a Holdviola és a Balkán Fanatik is.