Központba kerülnek a családok

LM, 2012. április 27., péntek 07:55, frissítve: péntek 12:19
A család a központi témája a harmadik dél-erdélyi Hunyad Megyei Magyar Napoknak. A kulturális és közösségi programokra szombattól május 6-áig várják a megyében és máshol élő magyarokat, a hivatalos megnyitót vasárnap tartják.

„2010-ben a bukovinai székelyek megtelepedésének századik évfordulóját ünnepeltük, 2011-ben a közösség tagjainak egymásra találása és a szolidaritás megerősödése került középpontba, 2012-ben pedig a családra fektetünk hangsúlyt” – olvasható a programokat részletesen ismertető Hunyad.ro oldalon az eddigi két fesztiválról.

A magyar és a vegyes, magyar–román családokat számos rendezvényre várják. Lesz például családok vasárnapja, majális, nagyszülők és unokák program, családi ízek szabadtéri főzőverseny, anya-lánya szépségverseny. Az idei kilencnapos programsorozat sztárvendége a Republic, valamint a Zanzibár együttes. Számos helyi művésznek is teret és lehetőséget ad a fesztivál munkásságuk bemutatására, például Fazakas Tibor festőnek, Balázs Tibor szobrász–festőművésznek, Moldován Kálmán festőművésznek, Tripa Andrea és Julianna fotóművészeknek.

Díszmagyarba öltözött katonák kíséretében a Szent Korona másolatát is megtekinthetik az érdeklődök. Írók, költők, irodalmárok is ellátogatnak Hunyad megyébe, az érdeklődök Markó Béla könyvbemutatóján, Czakó Gábor előadásán is részt vehetnek.

A 396 ezer lakosú Hunyad megyében mintegy 15 ezer magyar él. Az első Hunyad Megyei Magyar Napok 2010-ben ötezer, a második tavaly már nyolcezer embert mozgatott meg.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása