Központba kerülnek a családok

LM

2012. április 27., péntek 07:55, frissítve: péntek 12:19

A család a központi témája a harmadik dél-erdélyi Hunyad Megyei Magyar Napoknak. A kulturális és közösségi programokra szombattól május 6-áig várják a megyében és máshol élő magyarokat, a hivatalos megnyitót vasárnap tartják.

„2010-ben a bukovinai székelyek megtelepedésének századik évfordulóját ünnepeltük, 2011-ben a közösség tagjainak egymásra találása és a szolidaritás megerősödése került középpontba, 2012-ben pedig a családra fektetünk hangsúlyt” – olvasható a programokat részletesen ismertető Hunyad.ro oldalon az eddigi két fesztiválról.

A magyar és a vegyes, magyar–román családokat számos rendezvényre várják. Lesz például családok vasárnapja, majális, nagyszülők és unokák program, családi ízek szabadtéri főzőverseny, anya-lánya szépségverseny. Az idei kilencnapos programsorozat sztárvendége a Republic, valamint a Zanzibár együttes. Számos helyi művésznek is teret és lehetőséget ad a fesztivál munkásságuk bemutatására, például Fazakas Tibor festőnek, Balázs Tibor szobrász–festőművésznek, Moldován Kálmán festőművésznek, Tripa Andrea és Julianna fotóművészeknek.

Díszmagyarba öltözött katonák kíséretében a Szent Korona másolatát is megtekinthetik az érdeklődök. Írók, költők, irodalmárok is ellátogatnak Hunyad megyébe, az érdeklődök Markó Béla könyvbemutatóján, Czakó Gábor előadásán is részt vehetnek.

A 396 ezer lakosú Hunyad megyében mintegy 15 ezer magyar él. Az első Hunyad Megyei Magyar Napok 2010-ben ötezer, a második tavaly már nyolcezer embert mozgatott meg.

Forrás: MTI