Focikult

EB: két focimeccs között egy kis kultúra

Szathmáry István Pál (Varsó), 2012. június 27., szerda 14:35, frissítve: szerda 14:50
Kultúra futballáz idején, avagy körkép arról, milyen szellemi táplálékot kínál Varsó az Eb alatt. Viharos német-lengyel futballtörténelem, világbajnokság hadiállapot közben és régi idők focija online: a merítés meglehetősen széles. Helyszíni beszámoló.

Bár a lengyelek viszonylag hamar kénytelenek voltak búcsúzni az Eb-től, a varsói lakosok lelkesedése nem tört meg: a lengyel főváros utcáin szinte menetrendszerűen hangzik fel különböző irányokból a „Polska bialo czerwoni” kezdetű szurkolói rigmus.

A hétvégét Varsóban töltve azt az általános benyomást szereztem, hogy az Eb-ek köszönhetően északra utazva is mediterrán országba juthatunk el: vidám örömünnep lett a jóslatok szerint gazdasági és turisztikai befektetésnek sem utolsó sporteseményből, erről tanúskodtak a kőoroszlánok nyaka köré tekert Polska feliratú sálak éppúgy, mint az autókra erősített fehér-piros zászlók. Meccsek, szurkolói zóna, kifestett arcok, tömött kocsmák, mezbe öltözött nagymamák: a logikai sor elemei közé látszólag nehezen illeszthetők a kultúra és a kiállítás szavak. Pedig épp ez volt utazásom célja: körbenézni, hogy a helyi kulturális szféra és maguk az intézmények képesek voltak-e kihasználni a nagy felbuzdulást, és rászervezni valami épkézláb ötletet az Európa bajnokságra.

Egy ilyen expedíció persze gondos felkészülést igényel, amit nyilván interneten lehet első körben a legkényelmesebben véghezvinni – így már előre eldöntött volt, hogy a helyi sportmúzeumot (lengyel nevén Sport és Turisztika Múzeum) nem lehet kihagyni. Ahogy az is világos volt, hogy a sörmámorban úszó szurkolói zónába is be kell majd hatolni, hiszen az a város jelképének számító Kultúra és Tudomány Palotája előtt terpeszkedik, a híres toronyépület pedig kiállításokkal kecsegtetett. De a véletlen szerepe sem hanyagolható el: így például a varsói Német Nagykövetség előtt sétálva hirtelen egy kiállítás plakátjaira lettem figyelmes, és utólag kiderült, megérte átesni a szigorú ellenőrzésen azért, hogy bejussak, mert az egyik legérdekesebb kiállítás tárult a szemem elé.


Fehér és fekete sasok – a barátságos mérkőzésektől a Wehrmachtig


A fehér sas – fekete sas címet viselő kiállítás a lengyel-német futballtörténelem kiemelkedő pillanatainak és hőseinek állít emléket. És persze amilyen terhelt a német-lengyel kapcsolatok történelme, nincs mit csodálkozni azon, hogy a közös futballmúlt is elképesztően fordulatos és bizony az emberi sorstragédiáktól sem mentes. A németeknél igen korán indult a futballélet: már az 1870-es években léteztek csapatok, igaz, a hivatalos bajnokság csak később, 1900-ban kezdődött.

A lengyel focitörténelemről, és a magyarok ebben játszott szerepéről már írtunk korábban- Érdekesség, hogy az első lengyel futballcsapat Lwów városában, vagyis Lembergben alakult, ami ma Ukrajnában található. A lengyel futball hősei között nem egyet találni, akinek az életútja a történelem szorításában zajlott. Az 1903-as születésű Emil Görlitz például Sziléziában született, lengyelországi németként, és ő volt az első sziléziai, aki bekerült a lengyel válogatottba. A nála nem sokkal idősebb Stanislaw Kobierski viszont lengyelként vált a német foci erősségévé. És ez azóta is így megy: a kiállításon sem feledkeztek meg például Lukas Podolskiról vagy Miroslav Klose-ról, akik a Németországba kivándorolt milliónyi lengyel egyikeként csináltak futballkarriert.

A legsötétebb éveket természetesen a második világháború hozta el. Nemcsak azért, mert a lengyel futball is a föld alá kényszerült – illegális bajnokságon mérték össze erejüket a csapatok azokban az években –, hanem mert a háború előtti lengyel válogatottból nem egy német származású játékos áll be a Wehrmacht kötelékébe. Például Fryderyk Scherfke, aki ugyan a német birodalomban született 1909-ben, de szülővárosa, Poznan egy időre a függetlenné vált Lengyelországhoz került, életét pedig a mai Németországban fejezte be 1983-ban. Képviselte Lengyelországot a ’36-os berlini (!) Olimpián és a ’38-as világbajnokságon is. A harmadik birodalomban a futballadminisztrációban dolgozott, majd az új poznani német focicsapat vezetőjének tették meg, és ebben a minőségben több egykori lengyel játékostársát sikerült megvédenie, ezzel a Gestapo figyelmét is sikerült magára vonnia. A frontra is kivezényelték, majd szerencsésen túlélve a háborút Nyugat-Németországban telepedett le, ahol bútorboltot nyitott.

Nem mindenki jutott el a meccsre ...


Régi idők focija, avagy foci hadiállapot idején

Varsó belvárosában járva több helyen is állítottak fel paravánokat, a rögtönzött kiállítások legfőbb témája természetesen a lengyel futball. A Lengyel Tudományos Akadémia előtti paravánsor sajnos nem sok izgalmat kínált, ellenben a varsói egyetem előtti kiállítás – amit a lengyel Szolidaritással fémjelzett korszak futballeseményeinek szenteltek – annál inkább. Érdekes adalék például, hogy miközben 1981-től hadiállapot volt érvényben az országban, a kommunista hatalom a külföldi futballgyőzelmen görcsölt azt remélve, hogy ettől majd javul a hangulat az országban. Útnak is indult több ezer lengyel futballszurkoló az 1982-es, Spanyolországban rendezett világbajnokságra, de csak százak érkeztek meg – a többség disszidált.

Régi meccsek emlékei Varsó utcáin


Szintén Varsó turisztikai szívében, az óvárosban látható egy utcai kiállítás, ami a város futballtörténelmére koncentrál. A foci hőskorába kalauzoló kiállításon számos olyan csapatról olvashatnak és tekinthetnek meg képeket az arra sétálók, akiket már elmosott az idő és a várost messze nem kímélő történelem. Több kisebbségi, elsősorban zsidó csapat is rúgta itt a bőrt a háború előtt, de szép emlék csupán a siketnémák labdarúgócsapata is.


Cselezés a festővásznon, no meg Puskás

A minden tekintetben felhevült utcákhoz hasonlóan a múzeumok hűs terei is kínálnak időszaki kiállításokat a nagy esemény alkalmából. A Sport és Turisztika Múzeum kissé felemás eredménnyel oldotta ezt meg. Az intézmény képzőművészeti kiállítást szervezett, ahol fotóhűséggel megfestett futballjeleneteket láthat a néző – egy-két kép kimondottan érdekes, de tömegével szemlélve őket már kevésbé érzi a lelkesedést az ember. De hogy a művészet és a futball között a távolság egyáltalán nem nagy, jól mutatja, hogy a témának a szintén Eb-helyszín Poznan városa külön honlapot is szentelt, bár a külföldi olvasókra sajnos nem gondoltak.

Futball a vásznakon


A Tudomány és Technika Palotájában található technikatörténeti múzeum viszont az átgondolatlan eklektikával hívja fel magára a figyelmet. Van itt minden, mint a falusi búcsúban: mezek és labdák különféle korokból, futballrelikviák, még a tévéközvetítés technikai eszközeit is felvonultatták. A koncepció annyira széles, hogy számítógépes futballjátékok is futnak a kihelyezett készülékeken, csak az nem derül ki, hogy összességében miről akarna szólni az egész. Igaz, magyarként nem panaszkodhatunk: egy régi bőrlabda mellett valamiért egy Puskás-karikatúra van elhelyezve, az egyik tárlóban pedig régi magyar futballzászlók pihennek.

A város jelképének számító sellő is kiveszi a részét a futballörömből


Képi humor és mozgókép

A Karikatúra Múzeum kiállításáról sajnos csak utólag értesültem, de a nemzetközi pályázattal egybekötött kiállítás nyertes alkotásai online is megtekinthetők. Aki ezek után esetleg kedvet kapott ahhoz, hogy újraélje a régi meccsek hangulatát, barangolhat ezen az oldalon, ahogy némi kattintgatás után már le is peregnek az egykorvolt mérkőzések.

Varsói barangolásom közben nagy szerencsémre egy művészmoziba is elvetődtem, ahol – talán nem véletlenül – egy szerb futballfilmet vetítettek. A Montevideo című mozi az első, 1930-as uruguay-i futball világbajnokság idejére repíti a nézőt, és arról a mesébe illő küzdelemről szól, amivel a Jugoszláv (valójában szerb) válogatottat sikerült nagy nehezen összeállítani. Számunkra szomorú bája a filmnek, hogy abban az akkori magyar labdarúgás világa olyan elképesztő magaslatként jelenik meg, amiről egy fiatal szerb tehetség akkoriban nem is álmodhatott.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása