Foci+múlt

Lengyel–magyar: két focibarát

Egyedülálló kiállítás nyílt Varsóban a két nemzet közös futballtörténelméről

Szathmáry István Pál, 2012. június 15., péntek 15:08, frissítve: 10:44
Lengyel és magyar nem csak a csatában vagy a közös borozások során talált egymásra a történelem során, hanem a focipályán is. Miközben Lengyelország az Európa-bajnokság lázában ég, a varsói Magyar Kulturális Intézet meghitt kiállítás keretében idézi fel a két ország futballbarátságának érzelmes, izgalmas és nem ritkán történelmileg is igen pikáns fejezeteit.

A kiállításon szereplő fényképeket a budapesti Sportmúzeum gyűjteményéből, valamint lengyelországi futballcsapatok archívumából válogatták össze. A Kultúrgrund kérdésére, hogy milyen koncepció áll a kiállítás mögött, Keresztes Gáspár, az Intézet kulturális titkára elmondta: bár az anyag egészen a 90-es évekig öleli fel a közös futballtörténelmet, a fő hangsúly a háború előtti időszakra esett, ami nem véletlen, hiszen kis túlzással „mi adtuk a lengyeleknek a focit”.

A Cracovia csapata Pozsonyi Imrével
A Cracovia csapata Pozsonyi Imrével

Forrás: varsói Magyar Kulturális Intézet


A magyar futballt ugyanis néhány évtizeddel korábban kezdték megszervezni, és a magyarok komoly szerepet játszottak abban, hogy a lengyeleknél is meghonosodjon a játék. Sőt a lengyelek magyar földön játszották első válogatott külhoni meccsüket is, az 1921-es mérkőzésről egyetlen kapott góllal távoztak északi barátaink, igaz, annak, hogy nem könyvelhettek el súlyosabb vereséget, a sokkal jobb formában játszó magyar csapat gavallérsága volt az oka. Nem véletlen egyébként ez a történelmi gesztus: a lengyelek nem sokkal előtte nyerték vissza államiságukat, így a magyarok az ismét függetlenné vált Lengyelország előtt is tisztelegtek előzékenységükkel.

Keresztes elmondása szerint a lengyelországi focibolondok a mai napig tudják, ki volt például Patkoló Rezső vagy Pozsonyi Imre. Ami nem csoda, hiszen Patkoló több lengyel csapatot is erősített az ötvenes években, míg Pozsonyi nemcsak a lengyelek nemzeti csapatát edzette, hanem az ő vezetésével nyerte meg a Cracovia csapata a független Lengyelország első bajnokságát is. A magyarok voltak ugyanakkor az utolsók is, akikkel a lengyelek 1939 augusztusában, a világháború kitörése előtt néhány nappal megmérkőztek Varsóban. A találkozó számunkra 4:2-es vereséggel zárult. Miközben a pályán a csapatok egymással gyürkőztek, a kiküldött magyar újságíró arról is beszámolt, hogy a lakosok vasárnap délelőtt légvédelmi árkokat ástak.


A történelmi pikantéria ékes példája az az 1922-es lengyel–román meccs is, ahol a lengyelek edzője a már említett magyar volt, míg a román nemzeti válogatottban egy darab lengyel és ugyanennyi román játékos mellett mindenki más magyar nemzetiségű volt – lényegében tehát lengyel–magyar mérkőzés volt ez is.

Egy másik érdekes magyar vonatkozás is említhető: a hatvanas évekig használt, jól ismert bőr futball-labdát lengyelül gyakran csak wegierkának emlegetik, utalva ezzel is a magyarokra. Egy ilyen labda díszíti egyébként a kiállítás alatt az intézet kirakatát is, a „bőrt” az Aranycsapat meccseinek emlékére kapta annak idején egy lengyel futballrajongó.

A másik korszak, ami kiemelt hangsúlyt kap a kiállításon, a hatvanas, és főként a hetvenes évek időszaka, hiszen ez utóbbi a lengyel futball aranykorának számít mind a mai napig, elég csak említeni Zbigniew Boniek nevét, aki jelenleg az Eb nagykövete. És hogy ebből az időszakból is említsünk hazai vonatkozást: a lengyel futballválogatott eddigi egyetlen olimpiai aranyérmét – 1972-ben, Münchenben – is a magyarok elleni mérkőzésén szerezte. Ami már messze nem volt gavalléros tett.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása