Leopárd-díjat kap Leos Carax

Grund, 2012. június 22., péntek 13:47, frissítve: péntek 13:47
Tiszteletbeli Leopárd-díjjal tünteti ki az augusztusi locarnói filmfesztivál Leos Carax francia filmrendezőt – osztotta meg értesülését a The Hollywood Reporter netes kiadása.

Az 51 éves francia rendező 13 év szünet után Holy Motors című alkotásával tért vissza idén a film világába. Az alkotást a májusi cannes-i fesztivál versenyprogramjában mutatták be. Az augusztus 1. és 11. között zajló 65. locarnói mustrán viszont Carax mind az öt egész estés játékfilmjét levetítik. A programban szerepel az 1984-es Boy Meets Girl, a két évvel későbbi Rossz vér, A Pont-Neuf szerelmesei 1991-ből, az 1999-ben a cannes-i versenymezőnyben szerepelt Pola X, valamint a Holy Motors is. Emellett a szervezők a Tokyo! című produkciót is műsorra tűzik, amelynek egy epizódja fűződik Carax nevéhez.

Olivier Père, a locarnói filmfesztivál művészeti igazgatója a világ legkiemelkedőbb filmes alkotói közé sorolta a francia rendezőt. A Boy Meets Girl és a Rossz vér című filmeket a nyolcvanas évek legmeggyőzőbb esztétikai kiáltványaiként, A Pont-Neuf szerelmeseit költőiségéért méltatta, a Pola X-et pedig személyes kedvenceként emelte ki és mesterműnek nevezte.

Carax előtt a filmművészet olyan kortárs mesterei kapták meg a Tiszteletbeli Leopárd-díjat (Pardo d’onore) a festői svájci városban, mint Manoel de Oliveira, Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Jean-Luc Godard, Abbas Kiarostami, Alekszandr Szokurov vagy William Friedkin. A tavalyi díjazott, Abel Ferrara igencsak meglepte a fesztivál központjában, a Piazza Grandén összegyűlt közönséget, és viharos sikert aratott, amikor a díjat átvéve előhúzta gitárját és dalra fakadt – emlékeztetett a The Hollywood Reporter.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása