Lessen be Budapest százéves épületeibe!

tgi

2012. április 12., csütörtök 18:15, frissítve: péntek 02:41

Tavaly nagy sikert aratott, így idén is megtartják a százéves budapesti épületek nyitott hétvégéjét. Két nap, amikor a pesti idegenség páncélja megreped: közünk lehet ahhoz, ahol élünk.

Tavaly összesen tizenhétezren voltak kíváncsiak a százéves budapesti házakra, padlásokra, műtermekre, a különböző rendezvényekre, ötven helyszín között szabadon sétálva, élvezve a lakók, önkéntes helytörténészek elbeszéléseit, vendégszeretetét, a süteményt, a koccintást, a zenét. Az Európában egyedülálló program elindítójához, az OSA Archívumhoz, valamint a projektgazda, a KÉK – Kortárs Építészeti Központhoz, azóta számos lakossági bejelentés érkezett: bár legalább kétszázhatvan olyan házat „jelentettek be”, amely idén százéves, most hétvégén hatvan épület fogadja az ünneplőket – harmincöt lakóház és huszonöt intézmény. És ez bizony nem kevés.

A Király utca 67. épülete tavaly ünnepelte 100. születésnapját. Most hétvégén hatvan épület fogadja az ünneplőket.

Forrás: Budapest 100Az elsőként csatlakozott intézmények között van a Katona József és a Kolibri Színház, a Külügyminisztérium, vagy a Deák Diák Általános Iskola a II. János Pál pápa téren. De idén ünnepel a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a Toldi mozi épülete és a Mahart Magyar Hajózási Zrt. székháza is, a városi séták programjában ezért  – a Belvárostól a Wekerle-telepig – dunai hajózás is található.

A program sikerességét mintegy kilencven önkéntes segíti változatos feladatkörökben: levéltárban kutatják fel Budapest százéves épületállományát és a korabeli miliőt feltáró, 1912. évi rövidhíreket, fotózzák az épületeket, a közösségi eseményeket. Az idei ünnepre egyébként 100 év szerelem címmel kisfilm is készült, amelyen a Katona József Színház színészei, Pálos Hanna és Mészáros Béla játszanak. A film és a teljes program itt megtalálható.