Leszámolnak a libamájjal

BL, 2012. május 30., szerda 12:07
Az Egyesült Államok tagállamai közül elsőként Kalifornia szigorú tilalmat léptet életbe július 1-jétől a tömött liba májára, a határidő közeledtével a séfek elkezdtek raktározni.

Nemcsak a gasztronómiai ínyencségnek számító, liba- vagy kacsamájból készülő finomság előállítása és árusítása lesz tilos, hanem a szárnyasok tollának felhasználása vagy az erőszakkal tömött kacsákból és a libákból készült egyéb termékekkel folytatott kereskedés is.

Kaliforniában már 2004-ben elfogadták az erről szóló tilalmat, a törvényt még Arnold Schwarzenegger írta alá kormányzóként. A termelőknek és az éttermeknek így bőven volt idejük felkészülni többek közt az állatokkal való jobb bánásmódra, a jószágok „etikus tartására”, a tömésről való lemondásra.

A séfek közül van, aki készleteket halmozott fel, noha a zsíros libamájat kínáló éttermek előtt rendszeresen tiltakoznak az állatvédők. Néhány szakács azonban a tilalom pártját fogja, az Oscar-gálák díszvacsorájáról gondoskodó világhírű Wolfgang Puck például már 2007-ben levette az ínyencséget menüjéről, és bejelentette, hogy csak biotartásból származó termékekkel dolgozik, legyen szó akár a tojásról vagy a húsról.

Kaliforniában 2015-től a disznókat és a borjúkat is jobb körülmények között kell tartani, 2013-tól pedig tilos lesz a cápauszonnyal folytatott kereskedés, illetve a cápauszony feldolgozása is.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 2 db

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása