Mint ismert, François Hollande, Franciaország frissen megválasztott baloldali elnöke merőben más utat kíván követni, mint elődje, Nicolas Sarkozy. A tervek közt szerepel az 1 millió euró feletti keresetek 75 százalékos megadóztatása, különféle luxusadók bevezetése és a munkások jogainak kibővítése. Ezzel szemben a csatorna másik oldalán épp ellenkező folyamat zajlik: David Cameron konzervatív kormánya nemrég csökkentette a magas keresetűek adóterheit, és az alkalmazottakra vonatkozó szabályozás lazítása is tervbe van véve.

Azt még nem tudni, Hollande szocialista retorikájából mennyi fog megvalósulni, a bankok azonban máris tervezik az exodust – biztos, ami biztos. A The Telegraph információi szerint egyes nagy amerikai bankok párizsi fiókjai már keresik vezetőik új, londoni lakhelyét, egy másik cég adózási osztálya pedig tanácsadást tartott költözni kívánó alkalmazottaiknak. A kitelepülés nem kötelező érvényű, inkább választható – máris számos, fizetését féltő vezető kívánt azonban élni a lehetőséggel – tudta meg a The Telegraph.

Londoni ingatlanügynökségek beszámolói megerősítik a fent említett, névtelen informátorok szavait. A Winkworth nevű közvetítő cég vezetője arról beszélt, múlt hétvége óta annyi francia hívást kapnak, hogy kénytelen volt tolmácsot fogadni, de a rivális Savills is láthatóan megnövekedett francia forgalomról tájékoztatta a lapot. A Knight Frank’s ügynökség egyik londoni irodavezetője úgy fogalmazott, közeleg a harmadik nagy kivándorlási hullám: az elsőt a francia forradalom, a másodikat a szintén szocialista Mitterand megválasztása váltotta ki, a legújabbat pedig Hollande tervei.

(The Telegraph, telegraph.co.uk)