Ma már történelem: negyvenéves a Galaktika

kgy

2012. május 21., hétfő 12:23, frissítve: hétfő 13:03

Egy falat sajtótörténetre emlékeznek a héten a tudományos fantasztikum és a mozgókép szerelmesei: az idén 40 éves a legendás Galaktika magazin.

A generációk számára éveken keresztül a „mindent” jelentő kiadvány 1972-ben jelent meg először, s a Galaktika nemcsak a legrégebbi és legnépszerűbb magyar sci-fi kiadvány, de nemzetközi viszonylatban is jegyzett magazin. Utóbbit kevés magyar sajtótermék mondhatja el magáról, így még inkább meg kell becsülni, hogy a Galaktika 1974-ben megkapta az Európa Legjobb Sci-Fi Magazinja díjat, majd 2005-ben az Európai Science Fiction Társaság (ESFS) a Glasgow-ban megrendezett Eurocon találkozóján ismét a magyar kiadványnak ítélte az elismerést. Utóbbit egy tízéves szilencium után már egy 2004-ben újraindult kiadvány nyerte el, a klasszikus Galaktika-korszak ugyanis 1995-ben lezárult, amikor a magazin átmenetileg megszűnt.

A Galaktikát a csúcséveiben több tízezer példányszámban értékesítettékA hetvenes évek elején antológiaként induló lapban az évtizedek során olyan jeles szerzők működtek közre, mint Göncz Árpád, Nemere István, Lőrincz L. László vagy Földeák Iván, akik fordítottak és publikáltak is a Galaktikában, és amely gyakorlatilag a nemzetközi sci-fi irodalom krémjét kínálta magyarul a hazai rajongóknak. Emellett külön művészeti értéket képviseltek a magazin borítói is, amelyet hónapról hónapra készítettek értő kezek gondos munkával. A Galaktikát a csúcséveiben több tízezer példányszámban értékesítették, s bár mára ez a szám már lényegesen csökkent, az eredeti stábból pedig hírmondó sem maradt az újonnan indult Galaktikában, elismerésre méltó, hogy már majd tíz éve állja a sarat a nyomtatott magazin az internetes blogok és virtuálsztráda szorításában.

Célkeresztben a Galaktika – az Örökmozgóban csütörtökig több filmtörténeti ínyencség is repertoáron leszA negyvenéves jubileum alkalmából a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban mától csütörtökig Galaktika-esteket tartanak. A Magyar Nemzeti Digitális Archívum jóvoltából több filmtörténeti ínyencség lesz ismét látható nagyvásznon: hétfőn este a Viharok bolygója című 1961-es szovjet sci-fit vetítik Pavel Klusancev rendezésében, kedden pedig egy hetvenes-nyolcvanas évekből válogatott szovjet ismeretterjesztő rövidfilmblokk lesz látható a világűr meghódításáról és a Szojuz-Apollo szovjet–amerikai közös űrrepülés előkészítéséről. A programban szerepel továbbá Fritz Lang A Hold asszonya (1929), valamint Robert Asher Matróz a rakétában (1960) című alkotása is. A filmvetítések mellett panelbeszélgetésekben emlékeznek vissza szakemberek a nagy Galaktika korára, csütörtökön pedig látható lesz A transzport című 1981-es magyar film, amelyet követően a magyar űrkutatás társadalmi, irodalmi és filmtörténeti hatásairól beszélget Németh Attila, a Galaktika irodalmi szerkesztője, Mund Katalin szociológus és Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője.