Magyar dokuk versenyeznek Los Angelesben

kgy, 2012. május 23., szerda 14:55
Csütörtökön nyílik meg a 3. Los Angeles-i Magyar Dokumentumfilm Fesztivál.

A Los Angeles-i főkonzulátus kezdeményezésére 2010-ben rendezték meg először kísérleti jelleggel a magyar dokuk amerikai fesztiválját, amely már hagyománnyá vált. Az idén a fesztiválon bemutatásra kerülő filmek döntő többségét a Magyar Dokumentumfilm-rendezők Szövetségének szakmai zsűrije válogatta ki, valamennyi filmet angol felirattal vetítik. A csütörtöki nyitóestet a University of Southern California Filmművészeti Iskolájának nagy presztízsű Ray Stark filmszínházában rendezik meg. A vetítéseket a Los Angeles-i Egyesült Magyar Házban tartják.

A 3. Los Angeles-i Magyar Dokumentumfilm Fesztivál egy külön mottóval is rendelkezik: Wallenberg-motívumok. 2012-ben világszerte megemlékeznek Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulójáról, az évet Wallenberg-emlékévnek nyilvánították. A fesztivál az emlékévnek adózva bemutat számos Wallenberggel és a holokauszttal kapcsolatos filmet is. A főkonzulátus még az első fesztivál idején alapította meg a mustra közönségdíját, az Ember Judit-díjat. Az elismerést először Csicsery György N az egy szám – Erdős Pál portréja című filmje nyerte, tavaly pedig Gulyás János Civil jelentés című alkotása kapta. Az idei Ember Judit-díjat a közönség szavazatai alapján a fesztivál zárónapján, június 3-án adják át, amikor a William Fox Hungarian Film Club szakmai zsűrije is kioszt egy díjat.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása