Magyar lett Európa legszebb bélyege

Grund

2012. június 13., szerda 18:02, frissítve: szerda 18:27

A Magyar Posta Európa-bélyege idén is első helyezést ért el az Európa legszebb bélyegeit kereső PostEurop internetes közönségszavazáson, a második helyezett Törökország, a bronzérmes Horvátország lett, a szakmai díjat Oroszország kapta.

A posta idei pályázata kétféle bélyegképet tartalmazott, amelyet Rozmann Ágnes grafikusművész tervezett. A főmotívum Magyarország online jele, a „hu” felirat, amelyet az egyik bélyegképen a világörökség részét képező pannonhalmi apátság könyvtárának részletei, a másik bélyegképen – amely a díjat elnyerte – paprika és szőlő tölt meg tartalommal. A bélyegblokk-keretrajz bal oldalán az apátság épülete, jobb oldalán pedig a Balaton látképe látható. A kisív ofszeteljárással, százezer példányban készült a Pénzjegynyomdában. A PostEurop (Európai Postaüzemeltetők Egyesülete) évente kínál lehetőséget arra, hogy tagjaik közös témában, úgynevezett Európa-bélyeget bocsássanak ki. 2012-ben a bélyegek témája a látogatás volt. Az eredményt a Párizsi filatéliai fórumon hozták nyilvánosságra.

A nyertes bélyeg
A nyertes bélyeg

Az elismerés értékét növeli, hogy négy éven belül harmadszor nyer magyar bélyeg: 2008-ban csillagászat, 2009-ben levélírás, 2010-ben pedig gyermekkönyvek témakörben írták ki a versenyt, amelyben a Magyar Posta diadalmaskodott. Tavaly a magyar bélyeg a második helyezést érte el. Jövőre a postai járművek témáját dolgozzák fel a kibocsátók.