Magyar módi: Zerlina meglovagolta Don Giovannit

BuL

2014. június 11., szerda 13:13

Meghódította a drezdai parlamentet és sok száz középiskolást győzött meg az operáról Ágoston László vezetésével a magyar Moltopera.

2014 májusa rendkívüli hónap volt az alig kétéves, de már az Operaházba készülő Moltopera tagjainak: előbb rangos nemzetközi gálán mutatkozhattak be a szászországi parlamentben, mások mellett Németország második embere előtt, majd hosszú kutatás és előkészítés végén a magyar mintára megalakult Moltopera Germany szervezésében mutatták be 13–16 éves német fiataloknak világszinten is egyedülálló iskolai programjukat.

„Ettől a korosztálytól mintha félnénk; attól tartunk, a kamaszok tényleg megmondják, mit gondolnak és kényelmetlen helyzetbe hoznak minket. A mi programunknak két újdonsága van: egyetértünk és hitelesek vagyunk. Egyetértünk, mert az ő helyükben mi is elutasítók lennénk az operával kapcsolatban, hisz nekünk is megvoltak a magunk borzalmas élményei, és hitelesek vagyunk, mert professzionális zenészként, a Zeneakadémia után, de huszonéves fiatalon állunk eléjük, sokszor elismerve a sztereotípiák igaz oldalát, egyetemes hibáinkat” – fogalmazott az MNO-nak Ágoston László, a program előadója és a Moltopera társulatigazgatója.

Az opera nem öreges

Az Európai Unió és a Skoda Klische támogatásával létrejött iskolai programsorozat öt helyszínen – Rothenburgban, Görlitzben, Nieskyben, Rauschwaldeban és Löbauban – vonzott összesen majd’ félezer német középiskolást, akik az alábbi videó tanúsága szerint valóban jól reagáltak a Moltopera interaktív, fiatalos hangvételű előadásaira.

„Az O mio babbino caróval nyitottunk, és a Zerlina – Don Giovanni duettel zártunk. Mintha nem ugyanaz a közönség lett volna, akkora volt a kettő fogadtatása közötti különbség. Laci három óra alatt megnevettette, feloldotta és kinyitotta őket az opera műfajára” – idézte fel az eseményeket Göncz Renáta, a Moltopera énekese.

Bár a Moltopera már sok tucat egyetemi és iskolai ismeretterjesztő előadáson van túl, ezt a programot itthon még nem tudták bemutatni. A német iskolák jelezték, 2015-ben is szívesen látják a magyar fiatalokat, a Nils Matthiesen vezette német testvérszervezet pedig már elkezdte a források előteremtését.

A képekkel, vetítéssel, szemléltetéssel és drámapedagógiai elemekkel átszőtt angol nyelvű előadások már most felkeltették számos további külföldi helyszín érdeklődését, így könnyen elképzelhető, hogy hamarosan Svédország, az Egyesült Királyság és Olaszország is megismeri majd a magyar Moltopera módszereit.

További képeket és egyéb érdekességeket itt, a Moltopera honlapján lehet megtudni.

A társulatról a köztévé is készített riportműsort.

Forrás: MNO