Magyar siker a Bach-versenyen

Grund, 2012. július 15., 16:00, frissítve: 16:08
Két magyar muzsikus is a legjobbak között végzett a szombaton véget ért lipcsei Nemzetközi Johann Sebastian Bach Versenyen, Szigetvári Dávid tenor az énekesek kategóriájában az első díjat, Rohmann Ditta pedig cselló kategóriában a második díjat szerezte meg.

A németországi városban – ahol Johann Sebastian Bach csaknem 30 évet élt – 1950-ben rendezték meg először a 18. századi barokk zeneszerzőről elnevezett versenyt. Az idén 23 országból összesen 112 művész jutott túl az előválogatáson. Az ének kategóriában 56 előadó került be az első fordulóba. A döntőben már csak hárman maradtak. Az első díj nem csupán 10 ezer eurót és hatalmas kitüntetést jelent, hanem ajtókat is megnyit – mondta Szigetvári Dávid vasárnap. Hozzátette: a zsűri döntése egyben visszaigazolás is arról, hogy jól végzi a munkáját.

Az ének kategóriában a második díjat Benno Schachtner, a harmadik díjat Matthias Winckhler kapta meg.  Rohmann Ditta 33 művész közül nyerte meg cselló kategória 7500 euróval járó második díját. Az első helyen a kínai Csu Pej-liang (Zhu Beiliang), a harmadik helyen a francia Clara Pouvreau végzett.  Rohmann Ditta elnyerte az Odera menti Frankfurtban működő Carl Philipp Emanuel Bach zenei társaság különdíját is, amellyel egy frankfurti koncert is jár. Rohmann a versenyen modern csellót használt barokk hangolással és barokk vonóval. Fassang László csembaló-, illetve fortepiano-kíséretével három Bach-szvittel versenyzett, a döntőben pedig Beethoven-művet is megszólaltatott.

A versenyt 1996 óta kétévente tartják meg, rotációs rendszerben egyszer ének, cselló és orgona, másszor zongora, csembaló és hegedű kategóriákban, vagyis minden kategória négyévente kerül sorra. A versenyen fiatal művészek, 16 és 33 éves kor közötti előadók indulhatnak.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása