Margóra kerülnek a fiatalíró-szervezetek?

R. Kiss Kornélia

R. Kiss Kornélia

2016. január 15., péntek 16:56

Százötven milliós induló támogatással új irodalmi tehetséggondozó kft.-t hozott létre a magyar állam, miközben a fiatalíró-szervezetek kevesebb pénzből gazdálkodhattak 2015-ben, mint az előző évben. De még ezt a támogatást is csak év végén kapta kézhez a Fiatal Írók Szövetsége és a József Attila Kör.

A Fiatal Írók Szövetségének (FISZ) működési támogatása negyven százalékkal, a József Attila Köré (JAK) több mint harminc százalékkal volt kevesebb 2015-ben, mint az azt megelőző évben. A JAK már korábban is a legkisebb működési támogatást kapta az írószervezetek közül, de 2014-ről 2015-re ez az összeg is tovább csökkent, 1,5 millió forintról egymillióra. A FISZ másfél millióval kapott kevesebbet, 3,5 helyett csak 2 millió forintot. A döntések ráadásul őszig csúsztak, tehát csak 2015 végén láthattak valamit a 2015-re szóló támogatásokból.

A fiatalíró-szervezetek pályázati támogatásokat is el szoktak nyerni, de ezekből a pénzekből csak az általuk rendezett programokat vagy az általuk megjelentetett könyveket finanszírozhatják, a működést nem. (A JAK például 4 milliós támogatást kap közvetlenül az Emberi Erőforrások Minisztériumától az Akademie Schloss Solitude csereprogramra, amellyel németországi ösztöndíjra utazhatnak fiatal szerzők.) A FISZ és a JAK több száz programot szervez évente, nemzetközi kapcsolatokat építenek, tehetséggondozással foglalkoznak, műhelyfoglalkozásokat és táborokat rendeznek, könyveket adnak ki.

Bizonyos alapvető feltételekre viszont már ahhoz is szükség van, hogy egy ilyen szervezet intenzíven pályázzon és programokat szervezzen: például legalább egy munkatársra, aki összetartja a szervezet működését, megírja a pályázatokat és elvégzi a szükséges adminisztratív feladatokat. A működési támogatás csökkentése ezért jelent nehézséget az írószervezeteknek. A 2016-os támogatásokat még nem osztotta fel a minisztérium, így még nem lehet tudni, hogy mekkora támogatásra számíthatnak ezek a szervezetek idén és mikor juthatnak hozzá a 2016-ra szóló összeghez.

Az sem segíti munkájukat, hogy szűkülnek a korábbi pályázati lehetőségek. A Márai-programban például már nincs forrás olvasásnépszerűsítésre, amelyet rendezvényekre fordíthattak a pályázók. Ha nem történik jogszabály-módosítás, akkor az idei évtől a Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesülete (Maszre) ötmilliós olvasásnépszerűsítő támogatására sem számíthatnak, mert a jogszabályok szerint a Maszre már nem adhat ilyen célra pénzt. A Nemzeti Kulturális Alapnál is időbe kerül, mire feláll az új rendszer, és azt sem lehet tudni egyelőre, hogy milyen célra s mennyi pénzt fordít majd az alap.

Közben a napokban kiderült, hogy a magyar állam 150 millió forintból egy új, főleg írói tehetséggondozással foglalkozó kft.-t alapít. A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. szakmai vezetője Orbán János Dénes erdélyi származású költő-író, az új kormánypárti napilap, a Magyar Idők kulturálisrovat-vezetője lesz – írta meg a Népszabadság. A lapnak Orbán többek között azt mondta: az új irodalmi intézmény az írók képzése mellett osztana ösztöndíjat, szervezne rendezvényeket és részt vállalna a könyvkiadásban is.