Meghalt Borisz Grigorjev

Grund, 2012. augusztus 9., csütörtök 13:40, frissítve: csütörtök 13:48
Elhunyt Borisz Grigorjev neves orosz filmrendező. Szerdán hetvenöt évesen érte a halál Moszkvában.

Grigorjevet elsősorban a Kapaszkodj a fellegekbe című magyar–szovjet filmszatírából ismeri a magyar mozik közönsége, Szász Péterrel rendezte közösen az 1971-ben bemutatott alkotást

Leginkább detektívfilmeket rendezett, a legismertebb és Magyarországon is bemutatott ilyen alkotásai között szerepelnek a Petrovka 38 és A bűn hálójában címűek. A rendező több kollégájához hasonlóan kisebb epizódszerepekben is feltűnt saját műveiben, például a Petrovka 38-ban – olvasható az Argumenti i fakti orosz lap honlapján.

Grigorjev 1935. október 26-án született Irkutszkban. 1958-ben végzett az uráli műszaki egyetem építész szakán Szverdlovszkban (ma Jekatyerinburg). 1965-ben szerzett filmrendezői diplomát az orosz filmművészeti egyetemen. Tanárai, mentorai Szergej Geraszimov és Tamara Makarova voltak. 1964-ben kezdett dolgozni rendezőként a Gorkij Filmstúdióban.

Tizenhét egész estés játékfilmet rendezett. Korai művei között volt az Első hó című 1964-ben. 2006-tól a Natalja Nyeszterova Egyetem film- és televízió tanszékét vezette Jurij Karojjal.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása