Meghalt Chuck Berry

Lakner Dávid

Lakner Dávid

2017. március 18., szombat 23:33, frissítve: vasárnap 13:44

Kilencvenéves korában elhunyt Chuck Berry – közölte a BBC. A rocklegendát a St Charles-i rendőrség közlése szerint szombat délután eszméletlenül találták meg. 

Az énekes karrierje hét évtizedet ölelt fel, és olyan örökzöld slágereket adott a világnak, mint a Roll Over Beethoven vagy a Johnny B. Goode. 

A zenész 1984-ben kapta meg a Grammy-életműdíjat, és az elsők között került be a Rock and Roll Hírességek Csarnokába 1986-ban.

Fegyveres rablásért is elítélték

Charles Edward Andersen Berry 1926. október 18-án született St. Louisban. A család hat gyereke közül a negyedikként látta meg a napvilágot, középosztálybeli háttere pedig már korai éveiben lehetővé tette számára zenei érdeklődése megélését. Ennek is köszönhető, hogy első nyilvános fellépésére már 1941-ben sor került. 

Nem épp zökkenőmentesen indult élete: 1944-ben fegyveres rablásért tartóztatták le Kansasben. Fiatalkorúaknak fenntartott javítóintézetbe került, ahonnan három év múlva engedték ki.

Countryval provokált

Számos különböző munkát elvállalt St. Louisban: dolgozott gyári munkásként, de karbantartóként is. Kellett is a pénz, hiszen 1948-ban feleségül vette Themetta „Toddy” Suggsot, akitől két évvel később meg is született lánya, Darlin Ingrid Berry. 

A fiatalkorától bluest játszó Berry az ötvenes években St. Louis-i bárokban lépett fel barátaival. Korai éveiben egyik fő inspirációs forrását az ismert blueszenész, T-Bone Walker jelentette.

Az ötvenes évek elején indult együttműködése a híres zongoristával, Johnnie Johnsonnal: főleg bluest játszottak közösen, bár a környék fehér lakossága elsősorban a countryért rajongott. Berryék szerették is provokálni a főként feketékből álló hallgatóságukat saját countryszámaikkal. 

„Chuck, itt van a hangzás, amit kerestél”

1955-ben ismerkedett meg Muddy Watersszel, aki bemutatta őt befolyásos kiadóknak. A zenész a fentiek ellenére úgy vélte, blues számai kelthetik fel igazán az érdeklődést, a Chess Records figyelmét mégis egy country dal, az Ida Red feldolgozásával vonta magára. A Bob Willis-szám adaptációját Berry végül Maybellene címmel hozta ki, és ez válhatott az első nagy slágerévé.

Egy évvel később már Roll Over Beethoven című dala hódította meg a Billboard listáját. 1957 és 1959 között aztán sorra érkeztek olyan hamar klasszikussá váló számai, mint a Rock and Roll Music, a Sweet Little Sixteen és a Johnny B. Goode. Két rockfilmben is feltűnt ekkoriban, az '56-os Rock Rock Rockban, illetve a három évvel későbbi Go, Johnny, Go!-ban. 

Utóbbi címadó dala, a Johnny B. Goode hatalmas népszerűségre tett szert a popkultúrában. 1973-ban a George Lucas rendezte American Graffitiben hallhattuk, az 1985-ös Vissza a jövőbe című filmben pedig a Michael J. Fox alakította Marty McFly adta elő a slágert. A sztori szerint Marty szülei fiatalkorába, 1955-be utazik vissza, ahol egy régi klasszikusként mutatja be a hallgatóságnak az amúgy évtizedekkel későbbi dalt. Még azt a poént is ellőtték, hogy a jelen lévő Marvin Berry telefonon hívja fel közben unokatestvérét, Chuckot, hogy bemutassa neki a hangzást, amit mindig is keresett. (Minderről, illetve Berry kilencvenedik születésnapjáról külön cikkben is emlékeztünk meg még októberben.)

A szárnyaló karrier azonban megakadt, mikor 1959-ben ismét letartóztatták Berryt, ezúttal egy 14 évessel folytatott szexuális kapcsolat miatt. A történtek miatt elítélték, a börtönből pedig 1963-ban szabadult.

A Beatles és Rolling Stones betörésével Berry karrierje is újra fellendült, miután számos dalát is feldolgozták az új zenekarok. Olyan slágerek fűződtek a következő évtizedekben az énekes-gitáros nevéhez, mint a Nadine, a My Ding-a-Ling, illetve a korábbi számból újradolgozott No Particular Place to Go.

Harmincnyolc év után ígért új albumot

2000-ben korábbi partnere, Johnnie Johnson beperelte, mondván, közösen írtak több tucat slágert, köztük a Roll Over Beethovent és a Sweet Little Sixteent, de Berry csak a saját neve alatt jegyezte őket. Az ügyet viszont ejtették, miután úgy látták, túl hosszú idő telt el a dalok megszületése óta.

Berry a 90. születésnapján jelentette be, hogy 2017-ben érkezhet az első új nagylemeze az 1979-es Rock It után. A tavaly ígért lemezt Chuck címre keresztelték.

A zenészt Twitter-oldalán búcsúztatta a Beatles dobosa, Ringo Starr, de Alyssa Milano színésznő, Carole King és Huey Lewis is. Többen egy '72-es John Lennon-idézettel emlékeztek. Mint a nyolc évvel később meggyilkolt énekes mondta, „ha másik nevet kellene adni a rock'n'rollnak, talán Chuck Berrynek nevezhetnénk”.