Megkerültek a felbecsülhetetlen értékű festmények

BL

2012. május 5., szombat 21:32

Sértetlenül megkerült az a négy, felbecsülhetetlen értékű festmény, amelyeket egy éjjeliőr lopott el tavaly Korzika neves szépművészeti múzeumából – közölte szombaton a korzikai ügyészség.

Thomas Pison államügyész tájékoztatása szerint a régi olasz mesterek alkotásait – tökéletes állapotban – pénteken este találták meg egy parkolóban a Franciaországhoz tartozó szigeten, Ajaccio városában. Az üggyel foglalkozó vizsgálóbírót egy névtelen telefonáló vezette nyomra.

A hívást követően Charlotte Dauriac bíró a bűnügyi rendőrség nyomozóival a megjelölt helyre sietett, és meg is találta a képeket, köztük Nicolas Poussin Midász király a Paktolosz folyó forrásánál és Giovanni Bellini Madonna a Kisdeddel című festményét. Az egyik művet nejlonzacskóba csomagolták, a másik hármat pedig egy fal mellé letették – mondta a bíró sajtótájékoztatóján. Az értékes műtárgyakat azonnal az ajacciói bíróságra szállították, hétfőtől ismét eredeti helyükön, a múzeumban lesznek láthatók.

A négy kép 2011. február 21-re virradó éjjel tűnt el az ajacciói Palais Fesch múzeumból, amely azzal dicsekedhet, hogy itáliai festők második legjelentősebb franciaországi gyűjteményével rendelkezik a párizsi Louvre után. A két éjjeliőr egyike kikapcsolta a riasztót, és félreeső helyen leparkolt autójában rejtette el a műtárgyakat. A tettes két nap múlva önként feladta magát, és elvezette a rendőrséget az autóhoz, amelyet azonban feltörve, a festmények nélkül találtak meg. Az éjjeliőr akkor azt állította, hogy az ellopott képekkel zsarolni akarta a múzeum vezetőségét, amellyel a fizetése miatt vitába keveredett. A férfi ellen még tavaly vádat emelt az ügyészség.  

Több évi restaurálás után 2010-ben adta át újra Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter az Ajaccio központjában, egy 19. századi klasszicista épületben berendezett szépművészeti múzeumot, amelyben mintegy másfélezer remekmű található. Az alapító, a Napóleonnal is rokonságban álló Joseph Fesch bíboros (1763-1839) korának egyik legbuzgóbb műgyűjtője volt, 76  évesen bekövetkezett haláláig 17 757 műkincset halmozott fel, a valaha is létező legnagyobb magán műgyűjteményt hozva létre.

Forrás: MTI