Megnyílt a Saramago kultúrház Lisszabonban

Grund

2012. június 14., csütörtök 17:55, frissítve: csütörtök 18:34

Két évvel az irodalmi Nobel-díjas José Saramago halála után felavatták a Saramago Alapítvány központját Lisszabonban.

A portugál főváros központjában álló házat António Costa polgármester nyitotta meg a nyilvánosság előtt. A megnyitó alkalmából a 2010-ben, 87 éves korában elhunyt író életét és műveit bemutató időszaki kiállítást rendeztek be, amely június 30-áig ingyenesen látogatható.

Az ünnepségen Costán kívül megjelent Pilar del Río, Saramago özvegye és az alapítvány elnöke, valamint tucatnyi portugál személyiség a politika, irodalom, kultúra területéről.

A kultúrházban állandó kiállítás is helyet kap, amelyen az író könyveit, kéziratait, audio- és videofelvételeket, fotókat, publikációkat és egyéb dokumentumokat láthatnak az érdeklődők. A ferrarai gyémántpalotát idéző, 1953 óta álló épületben Saramago különböző nyelveken megjelent kötetei is megcsodálhatók. Az egyik szobában berendezték az író első dolgozószobáját, amelyben olyan személyes tárgyak is helyet kapnak, mint például írógépe és szemüvege.

A ház előtt helyezték végső nyugalomra a két éve elhunyt írót. Hamvait egy százéves olajbogyófa alá temették, amely Saramago gyermekkorának is tanúja volt: a növényt az író születésének helyéről, Azinhagából szállították Lisszabonba, hogy elültessék az alapítvány központja előtt álló parkban. A fa mellett két emléktáblát és egy márványpadot is elhelyeztek.

Saramago 2010. június 18-án leukémiás megbetegedés következtében hunyt el a Kanári-szigeteken. Az 1998-ban irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett író 1993 óta élt ott Pilar del Río spanyol fordítóval.

Forrás: MTI