Megnyitotta kapuit a péceli "márványistálló"

LM, 2012. május 27., 19:47
A neves néptáncosra és festőre, Karsai Zsigmondra emlékező tárlattal nyitotta meg kapuit a péceli Ráday-kastély felújított "márványistállója", az új látogatóközpont.
Március közepén kezdődött meg Pécelen a Kossuth tér, a Maglódi út és a helyi piac felújítása.

A festőművész, néptáncos, népdalgyűjtő Karsai Zsigmond több műfajú alkotóként él a köztudatban, akinek sokágú életművében szervesen kapcsolódik össze az erdélyi népi kultúra és a természetelvű festészet – mondta el az MTI-nek Hajdi Márta, a kastély vezetője.

Az erdélyi Lőrincrévén született és Pécelen letelepedett, tavaly elhunyt művésztől származik a vidék népzenei hagyományáról készült legteljesebb gyűjtemény: mintegy nyolcszáz énekelt és fütyült dallam. Karsai Zsigmond elvégezte a Képzőművészeti Főiskola festő szakát is, és életének későbbi szakaszának központjába a festés, az amatőr művészeti mozgalmak szervezése és a hagyományőrző mozgalom került. „Az új látogatóközpont első kiállításával egyúttal a város díszpolgárára is emlékezünk” – emelte ki a vezető.

Funkció

A Ráday-kastély istállója az 1760-as évek végén készült, az épület a korabeli nemesi lét megjelenítését is szolgálta – hívta fel a figyelmet Hajdi Márta. A rekonstrukció során a külső és belső falfelületek visszakapták az eredeti egyszerű, gazdasági épülethez illő fehér színüket, és figyelembe vették az egykori ajtók és ablaknyílások helyét is. „Mivel semmilyen eredeti elem nem maradt fenn, az eredeti berendezés teljesen megsemmisült, és maga az épület is jelentősen átalakítva maradt fenn, az új látogatóközpont berendezésekor a fő szempont az volt, hogy megfeleljen jövőbeli funkcióinak, így kiállítások és konferenciák rendezésének.”

A központ kialakításakor a szakemberek úgy látták, hogy a hangsúlyozott modernitás és a „történelmi patinájú” épület kontrasztja illő környezetet biztosít az időszaki kortárs vagy történeti kiállításoknak, illetve konferenciáknak.

Az új kiállítótér mellett ajándéküzlet és tárolóhelyiségek is találhatók az épületben, emellett kialakítottak egy látogatóudvart és egy parkot is.

A fejlesztés a Pécel városközpont komplex rehabilitációja elnevezésű projekt keretében zajlott, megvalósításában az önkormányzat konzorciumi partnere a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, illetve a Magyar Közút Nonprofit Zrt. volt.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása